Таємниче озеро час від часу… зникає

Місцеве диво-озеро вивчає Ольга СТОЛЯРИК

Місцеве диво-озеро вивчає Ольга СТОЛЯРИК

В Україні є природні дива, які вражають своєю неповторністю: безкраї таврійські степи і дрімучі поліські діброви, загадкові печери та цілющі джерела. Поблизу села Веселець Городоцького району Хмельницької області є унікальне озеро, яке періодично зникає. Старожили згадують, що на цій місцині колись навіть висівали зернові. Проходять роки, і луки знову перетворюються на чималу водойму, в якій невідомо звідки з’являється риба, гніздяться рідкісні птахи. Ми побували на березі безіменного озера, якого немає на жодній топографічній карті.Вчителька географії та історії місцевої школи Ольга Столярик вже понад двадцять літ вивчає місцевий природний феномен і написала наукову роботу, якою згодом зацікавилися у Хмельницькому. Вона погодилася бути нашим екскурсоводом.
– Тільки не називайте його озером-привидом, – просить пані Ольга, поки ми добираємося до таємничої водойми. – Воно цілком реальне, це не марево і не міраж. Старожили розповідали, що за останні десятиліття воно вже тричі зникало. Раніше це траплялося значно частіше. Воно навіть власної назви не має, в нас просто називають: “Озеро під лісом”. Мешканці нашого села люблять відпочивати на його берегах, купатися і ловити рибу. У 1987-му озера взагалі не було. Ми з чоловіком косили там траву. В одному місці пробивалося малесеньке джерельце. Вже наступного літа водойма стала збільшуватися і за три роки перетворилася на велике озеро, в якому з’явилася риба. До 2000-го воно розлилося від лісу і аж до дороги – на кілька кілометрів, загальною площею понад 50 гектарів, а глибина до трьох метрів.
За спостереженнями вчительки, минулого року озеро знову стало зменшуватися. Навіть цієї весни, коли було багато снігу і йшли дощі, воно досить помітно всохло. Ольга Михайлівна припускає, що це пов’язано, як парадоксально не звучить, зі зменшенням рівня води у Бал-тійському та північних морях. Ще кілька років – і воно може зовсім зникнути.
Йдемо берегом таємничого озера, навколо вирує життя, співають птахи.
– Вода тут джерельна, – продовжує наш гід, – але звідки з’являється риба, в основному карась, йоржик і плотва, то не можу пояснити. На берегах водяться видри, сама їх бачила. Люблять це озеро лебеді і сірі чаплі. Коли воно зникає, то навіть не знаю, де ті птахи гніздяться.
Подільський природознавець і дослідник Олександр Кльоц стверджує, що озеро виникає в долині стародавніх річок, лежить між горбами і не має витоку до жодної водойми. Це пов’язано з будовою земної поверхні в цій місцевості. Коли проводилася меліорація, то був порушений гідрологічний режим прилеглих територій. Але природознавець не виключає, що циклічність води пов’язана з сонячною активністю та впливом місяця.
Україна має цікаву “родзинку”, природа подарувала такий феномен, тільки люди не вміють чи не хочуть ним скористатися. Зовсім небагато треба – красиву легенду. І звідусіль будуть їхати в ці краї подивитися на диво-озеро, тим більше, що зовсім недалеко знаменитий курорт Товтри. Може, тоді депресивне і вимираюче село з оптимістичною назвою Веселець нарешті повеселіє й оживе. Цікаве і привабливе місце для розвитку сільського зеленого туризму. Але все в далекій перспективі – для цього потрібно хоча б дорогу нормальну зробити, а краєвиди тут дуже мальовничі: пагорби, яри і долини. В самому селі є ще один цікавий об’єкт – джерело, вода якого, за місцевими переказами, лікує очі. Але це вже тема іншої публікації.
Кость ГАРБАРЧУК,
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО
Хмельницька область

  •  
Comments:

Один коментар до Таємниче озеро час від часу… зникає

  1. Pingback: В Україні є озеро, яке періодично зникає | Новости Хмельницкого

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>