Вилікувала сина перепелиними яйцями

А згодом відкрила домашню міні-ферму

 Ірина Тутуєва з Ковеля – підприємець. Відносить себе до тих, хто займається виробництвом дуже корисної продукції. Адже вже майже десять літ жінка утримує домашню міні-ферму, де вирощує перепілок. Каже, що розводити їх заставила біда: часто хворів син…

Сьогодні Ірина Іванівна задоволена, що має власну справу. Адже домашнє господарство вчить дисциплінованості й дітей. Наприклад, старший син прокидається спозаранку, щоб заглянути в сарайчик, де трелькотять перепели, заграючи до своїх подруг. Накидає птахам їсти і лише потім йде до школи.

– Наш старший дуже в дитинстві страждав від простудних захворювань, – розповідає мама. – Душив кашель. Лікували медикаментозно, чим тільки можна було, але результату – нуль. Вже й відчай охопив. А тут друг мого чоловіка з Одеси, який давно займається вирощуванням перепілок, порадив давати щоранку дитині яйця цих птахів. Сказав, що саме це допоможе. Син почав їх пити, до того ж, із задоволенням, і хворобу як рукою зняло. Тож ми вирішили для себе взяти десять перепілок, щоб мати яйця для сім’ї.

Ірина ТУТУЄВА годує перепілок

Ірина ТУТУЄВА годує перепілок

Але за дев’ять літ домашня ферма Ірини Тутуєвої збільшилася і тепер нараховує до 800 голів. Господиня каже, що виробництво яєць і м’яса – дуже клопітка робота, адже перепілки делікатні. Наприклад, у приміщенні має бути відповідна вологість повітря, у клітках, де вони живуть, вода – лише у спеціальних поїлках (бо мокрі ноги в птахів можуть обернутися для них хворобою). Крім того, перепілки дуже люблять тепло – плюс 22 градуси постійно протягом року. Нагріти ферму взимку легше, ніж охолодити її в теплу пору.

– Тож у перші роки ми тут ночували, адже падіж птиць був високий саме через наше незнання. Тепер у нас вже все налагоджене. І кормова база, і напоювання, і сталий температурний режим. Довелося багато чому вчитися, перечитати гори літератури, інтернетних матеріалів, – показує своє господарство пані Ірина. – І тепер маємо результат: яйценосність складає 85 відсотків, в день збираємо по 500-600 штук яєць.

Кожен член родини споживає цей продукт у сирому вигляді. В середньому – по три-шість яєць за добу. Ірина Іванівна переконана, що вони підвищують імунітет, позитивно впливають на пам’ять, виводять з організму шлаки, радіонукліди, нормалізують тиск.

Лишки продукції Ірина Тутуєва продає. Зі збутом проблем не виникає, адже мають у Ковелі постійних клієнтів.

– А що робите із м’ясом?

– О, це великий делікатес. Перепілки копчені – дуже смачні, адже м’ясо ніжне-ніжне. А ще по святах можемо засмажити перепелів у сметані, перед тим замаринувавши на ніч з духмяним і чорним перцем та імбиром.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>