Як вигнати крота з городу?

Хибна думка, ніби кроти харчуються рослинами і обгризають їхнє коріння. Вони приносять саду користь, поїдаючи личинки хруща. Але ці гризуни водночас поїдають і дощових черв’яків, руйнують доріжки, газони, клумби, підривають коріння рослин. Що робити, якщо хімічні засоби типу гранул, які потрібно кидати в нірки, не допомагають?

Основним і найбільш гуманним способом боротьби з кротами є шумові установки, наприклад, вітряні вертушки – із жердини і прикріпленої до неї консервної банки (жердину встромляємо в землю). Шум, який створюють бляшанки, і відлякує цих звірків.

Можна наламати очерету довжиною 1,5-2 метри і повстромляти в нірки так, щоб на поверхні залишилося сантиметрів 60-80. Кроти не бачать, але добре чують. У вітряну погоду очерет буде створювати ефект «завивання вітру», і вже через тиждень у цьому місці не зауважите жодного гризуна. Старі люди кажуть, що цьому методу вже років 200, і він дуже дієвий.

Позбутися кротів можна і за допомогою тухлого оселедця – покладіть його в нірки. Звірки покинуть вашу ділянку на кілька років.

Кроти бояться бобів. Можна обсадити бобами всю ділянку: не дуже густо, на відстані 60-70 сантиметрів між рослинами; або розкласти в ходи зірвану зелень. За деякий час гризуни зникнуть.

Найнадійніший спосіб позбутися кротів – завести собаку. Підземні жителі зникнуть назавжди.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>