Озеро Святе переллється в Білорусь?

За останні два роки в ЗМІ з'явилося чимало публікацій з приводу господарчої діяльності на Хотиславському кар'єрі, що в Брестській області республіки Білорусь. Незалежні українські фахівці переконані, що розробка кар'єру, особливо її другої черги, вплине не тільки на Шацькі озера, але й на ратнівські водойми.

Жителі села Тур, що в Ратнівському районі, гордяться своїм озером Святим.

- Наш край Бог наділив щедро, - каже сільський голова Микола Головій. - Бо маємо навколо села аж чотири озера: Турське, площею 1346 гектарів, Святе займає 44 гектари, Довге - 27, Веліхове - 40 гектарів. Правда воно розташоване на кордоні з Білоруссю і належить двом державам.

У Святому багато риби. Щуки тут сягають понад двох метрів, а лящі виловлюють завбільшки з порося - ножем не можуть розрізати, то розрубують рибину сокирою. Однак з розробкою Хотиславського кар'єру озеро може зникнути.

- До кар'єру з нашого села якихось п'ять кілометрів. Ми спілкуємося з білорусами, які розповідають, що в Хотиславі на новозбудованому підприємстві вже випускають цеглу, на черзі - друга лінія з виробництва блоків, - продовжив сільський голова.

Тож у грудні минулого року Волинська обласна рада ухвалила звернення до Президента та Прем'єр-міністра України, в якому зазначається, що розробка кар'єру проводиться біля кордону нашої держави, поблизу озера Турське, яке є основним джерелом регулювання водного режиму на Турській осушувальній системі площею 10 тисяч гектарів, а також Шацького національного парку, до складу якого входить понад 30 унікальних озер. З подібним листом звернувся до керівників держави і депутат Верховної Ради України Віктор Олійник:

- Думаю, що незабаром мені надійде відповідь від Миколи Азарова, - повідомив Віктор Степанович. - Вдатися до такої заяви мене змусили результати конференції, яка проходила в Києві 30 березня, і де українські фахівці заявили, що на сьогодні нема серйозної експертизи щодо впливу кар'єру на довкілля. Однак наших фахівців не допускають до кар'єру, білоруська сторона пропонує вірити тільки їхнім розрахункам. Але Білорусь - зацікавлена сторона. Не думаю, що нині до екологів там надто прислухаються. Тож Україна, як учасник багатьох міжнародних угод, які стосуються збереження фауни і флори, повинна апелювати і до міжнародної спільноти. І головне сьогодні - не допустити другої черги. Бо при її розробці утвориться воронка в 40 метрів (при першій черзі - 12 метрів). Тож може виникнути велика проблема, коли вода і справді піде в Білорусь не тільки з наших волинських озер, але і з сільських криниць. Адже зниження рівня води вплине на розвиток лісового й сільського господарства. Збитки можуть бути великі.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>