З італії за рік відправили 101 труну з тілами загиблих українців

Ми вже неодноразово розповідали про життя наших громадян за кордоном. У пошуках заробітків українці роз’їхалися по всьому світі. Чимало заможних нині країн також проходили непростий шлях, доки досягли добробуту. Наприклад, на початку ХХ століття з Італії виїхало понад 10 мільйонів громадян. Може, тому в цій країні досить лояльно ставляться до наших співвітчизників – трудових мігрантів. Найбільше їх працює на півдні Апеннінського півострова. Завдяки директорові Луцького міського центру зайнятості Едуардові Неймарку за допомогою зв’язку Skype нам вдалося поспілкуватися зі співробітником Генерального консульства України в Неаполі Олегом Дорошем.

Дипломат розповідав про проблеми, з якими найчастіше стикаються наші заробітчани і підкреслив, що він не відображає офіційної точки зору, а просто хоче допомогти тим, хто збирається до Італії. За словами Олега Дороша, італійці – люди не амбітні, не честолюбні і, як свідчить їхня статистика, лише 13 відсотків мають вищу освіту. Більшість з них живе на індустріально розвиненій півночі цієї країни. Тому наші співвітчизники, які працюють на півдні, при бажанні могли б чимало тут досягнути. Адже їдуть сюди люди, в основному, з вищою освітою.

– Але існує кілька проблем, які необхідно вирішити, – підкреслив пан Олег. – Найголовніша – знання італійської мови. Тоді можна робити наступні кроки. Досить легко підтвердити дипломи гуманітарні: психологія, іноземні мови, педагогічні спеціальності. Існує відповідна процедура, і вона не складна. Але не прагнуть українці розвиватися, мотивуючи це тим, що вони тут перебувають тимчасово: ще вивчу внучку, зароблю їй на весілля, куплю машину синові і так далі. А триває це роками. Тому й виконують наші громадяни найважчу роботу. Серед них 80 відсотків жінок, які працюють прибиральницями, доглядальницями, нянями. Лише одиниці серед заробітчан підтверджують свої вітчизняні дипломи. Адже в Італії існують різноманітні програми професійної перепідготовки, якими також можна скористатися. Тоді працівник отримає можливість стати членом профспілки, а це вже зовсім інший статус: соціальний захист у випадку втрати роботи і чимало інших пільг.

Свою увагу наш дипломат акцентував на тому, що, за останніми даними італійської статистики, в країні бракує понад 100 тисяч кваліфікованих фахівців. Тож роботи вистачає.

Повертаються додому, в основному, ті заробітчани, які перебували нетривалий період часу, приїхали два-три роки тому – якраз під час кризи. Новим людям тут непросто приживатися. Трапляються нещасні випадки і трагедії, які призводять до людських жертв. Олег Дорош навів такі дані. Лише за минулий рік в Україну відправили 101 труну з тілами загиблих громадян і 26 співвітчизників похоронили в Італії. Кримінальних злочинів українці скоюють небагато: в основному нелегальна торгівля сигаретами і спиртним. За даними Генерального консульства, всього засуджено 60 наших громадян.

Наша діаспора на півдні Італії зростає кількісно і якісно. В місті Неаполі є одна українська недільна школа і в його околицях – ще три. Частина людей вже не збираються повертатися в Україну. Громадянство можна отримати після 10 років легальної роботи, або потрібно перебувати два роки у шлюбі з громадянином Італії.

– Неаполь, або, як кажуть в Італії, Наполі – специфічне місто, – зазначив на завершення розмови український дипломат. – Сюди багато років з’їжджалися авантюристи з усього середземноморського узбережжя. Це як Одеса в Україні – переплетіння народів і націй. Тут в кожній родині хтось у свій час працював за кордоном, тому й таке толерантне ставлення до іноземців. Адже вони самі колись були такими ж заробітчанами.

Кость ГАРБАРЧУК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>