Хто з можновладців довгожителі?

 Виявляється, серед довгожителів дуже мало відомих людей. Звичайні сільські бабусі і дідусі, важко працюючи, частіше доживають до глибокої старості, аніж ті, хто був, скажімо при владі. Винятки таки бувають, та лише за умови, що цих можновладців колись скинули з Олімпу.

Наприклад, останній отаман Запорізької Січі Петро Калнишевський (1691-1803 р.р.). Він вже був похилого віку, коли Катерина у 1775 році вислала його на Соловки і тримала там у жахливих умовах: навіки під замком, у невеличкій камері, звідки випускали подихати свіжим повітрям тільки два рази на рік. Отаман просидів там 25 років, зібрався півтораметровий шар нечистот. Після амністії відмовився виходити на волю і помер тільки 1803 року у 112 років. Тобто встиг пожити у трьох століттях: XVII, XVIII та ХІХ.

Чиновники «антипартійної групи» 1957 року, впавши з олімпу, В’ячеслав Молотов і Лазар Каганович пережили всіх своїх колишніх товаришів по політбюро і померли у 96 та 98 років відповідно. Довго живуть й члени королівських сімей, якщо вчасно залишають трон. Наприклад, англійці страшенно недолюблювали Єлизавету-старшу (1900-2002), поки вона правила разом з чоловіком. Всенародна любов до неї повернулася одразу після отримання статусу вдови. І чим більше вона собі спокійно жила, дрімаючи на балах, тим краще відгукувалися про неї її піддані. Рекордсменом з довголіття є японський принц Хігасікуні (1887–1990). В молодості був гультяєм, але з віком зробив велику військову кар’єру. Проте, ступивши на престол, протримався там лише два місяці – і зі скандалом пішов у відставку. Решту життя відпочивав.

А загалом статистики повідомляють, що Японія на сьогодні є лідером за кількістю 100-річних громадян. На архіпелазі таких зараз нараховується понад 50 тисяч! Найстаріші чоловік і жінка на планеті – це японці (115 і 114 років відповідно). Ну, а чемпіонкою з довголіття у всі часи залишається француженка Жанна Калман. За документами вона народилася у 1875 році, за рік до винаходу телефону, і померла у розквіт Інтернету, у 1997 році.

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>