«Берегиня» відроджує старовинні пісні

Ансамбль «Берегиня» із села Варковичі Дубенського району, у якому всі десять виконавиць поважного віку – до 73 років, за збереження давніх традицій отримав звання народного.

Зародження колективу пов’язують з його керівником Галиною Квіткою, яка, як сама зізнається, просто закохана в українську народну пісню.

Вперше на сцену «Берегиня» вийшла тринадцять років тому. Відтоді у репертуарі колективу з’явилося понад 200 пісень та обрядів, чимало з яких стали справжнім мистецьким відкриттям. Учасниками гурту є Меланія Єфімчук, Марія Джус, Марія Козачук, Ніна Мельничук, Людмила Кузьмич, Надія Мельничук, Марія Ліпінська, Євгенія Омельчук та Наталія Омелянюк.

– Наші виступи на сільській, районній, обласній та всеукраїнській сценах дуже часто, ніби ланцюгова реакція, – зазначає Галина Квітка, – бо почувши щось нове, слухачі підходять до нас, запитують: «А ви чули таку-то пісню?», пропонують свої варіанти. Якось довідалися, що «Ой, горе тій чайці» написав гетьман України Іван Мазепа – теж взяли до репертуару. Маємо також давню версію «Боже, єдиний, великий, нам Україну храни». Ще за Польщі, у тридцятих роках минулого століття, її виконував мій дядько Іларій Семенюк.

Галина Квітка пише й власні твори, а її пісня «Біля мого села пролітають лелеки» стала візитівкою Варковичів.

На відміну від професійних колективів, «Берегиня» не так часто гастролює. Але в її арсеналі уже сотні зустрічей з шанувальникам народних традицій. Завдяки телевізійній передачі «Фольк-мюзик» про неї дізналася вся Україна, а сама поїздка до Києва додала ще більшого ентузіазму сільським аматорам. Тож попереду – нові твори, нові зустрічі з «Берегинею».

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>