На Волині в опікуна незаконно відібрали дитину

21 листопада 2012 року у лучанки Євгенії Вронської представники Служби у справах дітей Луцької міської ради відібрали без її відома семирічного внука Любомира з міського Навчально-реабілітаційного центру.

Як зазначає в інформації прес-служби Волинської обласної організації ВО «Свобода», Євгенія Вронська є опікуном двох онуків – Любомира та Мороз Ірини. Опікунство оформила після смерті їхньої матері та засудження до позбавлення волі батька онуків – на підставі рішення виконавчого комітету Луцької міської ради від 20.01.2011 № 53-1 «Про встановлення опіки над малолітніми Мороз І.О. та Морозом Л.О.».

Євгенія Вронська поскаржилась на дії Служби у правах дітей у міську прокуратуру. Було проведено перевірку. За результатами перевірки прокуратура міста Луцька було внесла подання з вимогою скасувати рішення № 801-1 «Про відібрання дитини в опікуна та про припинення опіки над малолітнім Морозом Л.О.». 04.02.2013 року виконавчий комітет Луцької міської ради, розглянувши протест прокурора, вирішив визнати рішення виконавчого комітету від 21.11.2012 року № 801-1 вважати таким, що втратило чинність.

08.02.2013 року Служба у справах дітей Луцької міської ради прийняла рішення «Про доцільність повернення Мороза Л.О., 15.12.2005 р.н., в сім’ю на виховання». Але станом на 9 липня цього року рішення Служби у справах дітей Луцької міської ради досі не було виконане, а Любомира Мороза не повернули у сім’ю.

Натомість хлопчика було направлено у «Волинський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» у місті Ковель Волинської області, «у зв’язку із психологічними особливостями дитини». На думку Євгенії Вронської, посадовці Служби неправомірно діяли в інтересах третіх осіб, намагаючись позбавити її опікунства над дитиною. Заявниця припускала, що її онука вже «запланували» віддати в іншу сім’ю.

9 липня 2013 року народний депутат Анатолій Вітів направив депутатські звернення до Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка та до Генерального прокурора України Віктора Пшонки. У них свободівець просив вжити заходів задля недопущення порушень прав неповнолітнього Любомира Мороза, та повернути хлопчика у сім’ю.

Зрештою рішення Служби у справах дітей Луцької міськради було виконане і наприкінці липня хлопчик повернувся у сім'ю.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>