Найтепліша хата – з осикових полін

Глава сімейства із села Смоляри її збудував усього за рік

З чого тільки не додумуються підприємливі селяни будувати хати. Наприклад, по Галиновільській сільській раді Старовижівського району на Волині є кілька осель, зведених… з осикових полін. Чому саме з них? Іван Шамайда із села Смоляри переконався, що це найбільш економний будматеріал, адже свій просторий дім він зводив у дев’яності роки, коли не виплачували зарплат.

Подружжя ШАМАЙДІВ біля хати, збудованої своїми руками

Подружжя ШАМАЙДІВ біля хати, збудованої своїми руками

Коли Іван Шамайда привів у батьківський дім дружину Галину, то окрім тата і мами, у ньому проживав ще і його брат. У молодого подружжя народилося троє дітей.

– Сім’я збільшилася, а тут ще й брат надумав одружуватися, – розповідає Іван Іванович. – Тож треба було будуватися. Я працював пожежником. Якраз у дев’яностих роках минулого століття були проблеми з виплатою зарплат. Але вихід знайшли. Вирішили звести дім своїми руками (добре, хоч родину маю велику) із осикових полін. У сусідній Галиній Волі на той час селяни уже збудували кілька таких осель. Ми перейняли їхній досвід. І про свій вибір не шкодую. Адже мій дім найтепліший у Смолярах.

Господар оселі не помилився, адже фахівці вважають, що в осики міцна деревина, і її використовують ще й у будівництві лазень, з неї роблять колодязні зруби, човни, бо вона практично не гниє у воді.

Для оселі десять на одинадцять метрів чоловік використав п’ять причепів осикових полін завдовжки 25 сантиметрів кожне.

– Це досить економний будматеріал, – підсумовує майстер. – Адже причеп цих дров коштує приблизно 300 гривень. Я зробив дерев’яний каркас, а через кожні два метри – спеціальні стойки. І вже в них складав осикові дрова (як у кострик), скріплюючи їх розчином з глини і соломи, перемеленої на січку. Працював я, мій батько, брати. Пам’ятаю, щойно на полі зібрали жито, ми вже там залили фундамент. За рік оселю збудували і святкували новосілля. Підрахував, що стіни мені в середньому обійшлися всього у дві тисячі гривень.

Сім’я Івана Івановича та Галини Павлівни збільшилася, нині подружжя виховує шістьох дітей. Тож глава сімейства і на горищі обладнав житлові кімнати. Хата розширилася ще на п’ятдесят квадратів. Знадвору оселю чоловік обклав цеглою, навів порядок і всередині.

– Але головне, що у нас за будь-якої погоди завжди тепло. Міжкімнатні двері постійно відчинені. В оселі маємо і газ, і грубки. Використовуємо палива дуже мало, – каже господар.

Ось так уже 17 літ і живе дружна родина Шамайдів у домі з осикових полін. Їхнє подвір’я навесні все у квітах, а на полі, де не надто росте городина, посадили ліс. Незабаром і гриби біля хати збиратимуть.

– Коли сини надумають одружуватися, з чого хату будуватимете, адже Ви уже досвідчений майстер? – запитую Івана Івановича.

– Проблем з будівництвом не буде. Аби сини вміли заробляти гроші. Насамперед турбуватимусь, щоб була тепла та економна.

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>