Довжина Ноєвого ковчега – 150 метрів

Корабель, який врятував людство від Всесвітнього потопу, зупинився на Арараті

Напевно, чи не усім відома біблійна розповідь про те, як праведний Ной за Божою вказівкою збудував ковчег, щоб врятуватися від Всесвітнього потопу, яким Бог покарав людство. Туди він узяв дружину, синів, їхніх дружин, а також по парі усього живого на Землі. Через 150 днів, відколи почався потоп, ковчег зупинився на горі Арарат.

Сьогодні багато вчених переконані, що на Землі й справді сталася глобальна природна катастрофа, описана у Біблії, а також в міфах і легендах народів п’яти континентів. Ноїв ковчег завжди привертав до себе увагу, його пошуки тривають щонайменше два тисячоліття. Ще у першому столітті іудейський історик писав, що місцеві жителі Вірменії збирали з ковчега смолу для амулетів, але одного разу їх вдарила блискавка – відтоді туди піднімалися лише сміливці. Так, 1856 року місцевий Єрам допоміг провести трьох учених. Побачивши частини ковчега з-під криги, вони спробували їх знищити, та марно. Тоді поклялися зберегти відкриття в таємниці і вбивати всіх, кому про це відомо.

За останні півтора століття пошуки ковчега увінчалися неабияким успіхом. 1883 року турецька експедиція, обстежуючи ймовірні лавини Арарату, знайшла частину корабля, яка виступала на 6-9 метрів з льодовика. Через десять років архідиякон Несторіанської церкви Нуррі після сходження на Арарат заявив, що бачив Ноїв ковчег на висоті чотири тисячі метрів. За його словами, корабель зроблений з товстих темно-коричневих дощок. Вимірявши судно, зробив висновок, що розміри співпадають з біблійними, тобто 150 метрівх26х15. В Америці організував збір коштів для експедиції, після чого ковчег мали доправити в Чикаго. Але керівництво Туреччини не дало на це дозволу.

1916 року російські авіатори, які базувалися неподалік Арарату, побачили на горі щось величезне, що нагадувало корабель. Згодом за вказівкою імператора Миколи ІІ туди була направлена спеціальна військова експедиція, яка зібрала необхідну інформацію, фото, виміри. Але у вирі революції документи загубилися. У ті ж роки ковчег бачили і турецькі солдати, і американські пілоти. Місцеві курди стверджували, що 1948 року під час землетрусу корабель ніби видавило з-під землі, і його корпус розділило на дві частини шматком скелі.

Чи не найбільше відкриттів, пов’язаних з ковчегом на Арараті, зробив американець Рон Уаєтт. У кінці 1970-х років кілька разів побував в експедиціях на Арараті. Знайшов величезні якорі, відшукав нібито могили Ноя та його сім’ї, на яких були надгробки з висіченими хвилями, взяв проби матеріалу, які підтвердили: корабель зроблений з дерева, а аналіз органічних волокон засвідчив, що це частинки живих істот та рослин. За інформацією деяких сайтів, 1986 року уряд Туреччини підтвердив, що американці дійсно знайшли на Арараті останки Ноєвого ковчега. У 1989 році поряд відкрито туристичний центр, щоб усі бажаючі змогли побачити це диво.

Ковчег Ноя на Арараті

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>