Кого і як мобілізують на Волині розповів заступник військового комісара області

17 березня Верховна Рада схвалила указ в.о. Президента України Олександра Турчинова про часткову мобілізацію. Повістки, які приходять в оселі, наводять страх на рідних. Ті вважають, що чоловіків забирають воювати. Роз’яснити ситуацію попросили заступника військового комісара Волинського обласного військового комісаріату з виховної роботи Володимира Бондарука.

– Володимире Володимировичу, у дім прийшла повістка і…

– Військовозобов’язані, яким надійшла повістка чи зателефонували працівники військкомату, сільської ради, в обов’язковому порядку у зазначений день та час повинні з’явитися у комісаріат. Зі зворотнього боку повістки написано, що повинні із собою мати: цю повістку, паспорт та військовий квиток, водійське посвідчення, мішок для особистих речей, ложку, кухоль, рушник, туалетне приладдя, продукти харчування на одну добу. По прибутті з громадянином проводиться співбесіда, після чого його відправляють у військову частину. Там розподіляють по підрозділах, видають форму і зараховують на всі види забезпечення. Якщо прибулий пред’являє скарги на здоров’я і підтверджує це відповідною медичною довідкою, його відправляють додому або на додаткове медобстеження. Після десяти днів надається висновок обстеження. Якщо хвороба підтверджується – його «списують» з військової служби або дають час на лікування.

– До якого віку особи є  військовозобов’язаними?

– Солдати та сержанти призиваються до 45 років, офіцери – 50-55.

– Громадяни яких спеціальностей найбільш затребувані?

– При частковій мобілізації ми закінчили комплектування 51-ї окремої механізованої бригади. Туди відправили людей згідно з воєнним штатом військової частини: танкісти, командири бойової машини піхоти (БМП), навідники, артилеристи. Тобто це ті спеціальності, які визначають бойову здатність частини. Чоловіки, які закінчили військову кафедру у певних навчальних закладах і належать до офіцерського складу, будуть направлені для керування солдатами в частинах.

– Кого не призиватимуть?

– Згідно із законом про мобілізацію, назвемо окремі з них. Військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації. Тобто коли громадянин працює на певних підприємствах, установах. Наприклад, для нашого регіону це сільгоспвиробники, фермери, бо зараз іде посівна, і вони мають забезпечити країну продовольством. Військовослужбовці, визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців. Чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років. Зайняті постійним доглядом особи, якій більше ніхто не може його забезпечити.

– Володимире Володимировичу, що робити у випадку, коли принесли повістку, а чоловік перебуває на заробітках за кордоном?

– Своїми діями він уже порушив Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу», де йдеться, що військовозобов’язаний, який вибуває за межі України, в обов’язковому порядку має повідомити відповідний військкомат про вибуття.

– А він не повідомив і поїхав. Що тоді?

– Батьки чи дружина внизу у повістці на «корєшку» пишуть, що вказана особа перебуває за кордоном. Наступного дня хтось з них повинен прийти у військкомат і надати письмове пояснення. Це буде аналізуватися, коли матеріали передаватимуться в прокуратуру. Неявка загрожує покаранням до трьох років позбавлення волі. Якщо ж людина займається «човниковим» бізнесом і лише на добу їде за кордон, то після прибуття в Україну зобов’язана негайно з’явитися у комісаріат.

– Багато матерів, дружин ллють сльози, побачивши повістку.

– Звертаюся до рідних військовозобов’язаних: не потрібно нагнітати атмосферу плачем, наріканнями, сіяти паніку. Так, є певні труднощі, але мусимо їх побороти. У цей непростий час від вас чекають підтримки, доброго слова. Усі новопризвані користуються мобільним зв’язком і постійно спілкуються з близькими. Не варто вірити пліткам, що чоловіків відправляють на схід. Наголошую, нинішні військовослужбовці, які призвані у 51-шу механізовану бригаду, проходитимуть бойове злагодження (навчання) у Рівному.

Хочу наголосити, у випадку, якщо є якісь протиправні дії з боку працівників військових комісаріатів, прояви корупції, прошу повідомляти про це обласного військового комісара, полковника Олега Георгійовича Галаку або особисто мене протягом робочого дня за телефонами: 25-25-21, 25-21-52.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>