Весна прийшла – алергію принесла!

Якщо весною з носа починає текти, очі сльозяться і червоніють, першить у горлі і постійно чхаєте – не поспішайте бігти в аптеку по ліки від застуди. Швидше за все, це симптоми алергії – так організм реагує на бруньки та цвіт. Як полегшити собі життя у цей період, консультує член Асоціації алергологів України Анізія Бандрівська.

Реакцією організму на пилок, дерева, трави, бур’яни називають полінозом. Виявляється, у різних регіонах України – різні прояви алергії. Наприклад, найбільше алергіків у степових краях, де росте чимало бур’янів, а от на заході їх суттєво менше. Часто буває сезонна астма – лише в період цвітіння рослин. Найважче все ж у червні, бо саме у цей час відбувається запилення і бур’янів, і дерев, розквітають трави.

Окрім власне «застудних» симптомів, які дуже виснажують людину, при полінозі погано працює шлунково-кишковий тракт, також бувають й розлади сечовидільної системи. А якщо алергік курить, то це лише загострює перебіг хвороби. Як поводитися? Потрібно максимально ізолювати себе від тих рослин, на які є алергія. Відчинені вікна завішувати вологою марлею, щоб на неї налипав пилок. Забави у лісі чи в полі – табу для алергіка. Не варто забувати й про розчини для очей та носа, які захищають оболонки, а також про таблетки.

Діагностика, застосування імунотерапії проводиться лише в осінньо-зимовий період. Лікування триває від трьох до п’яти років, і за цей період симптоми алергії можуть зникнути.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>