Актуально

Що потрібно знати про субсидії

21 травня 2015, 15:03
0
0
Сподобалось?
0
Питання отримання субсидії за житлово-комунальні послуги є надзвичайно актуальним. Наші читачі часто телефонують і запитують про нюанси заповнення і подачі заяв та декларацій. Ми перенаправили деякі питання до заступника директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмили Сірбіненко. 
 
Чи потрібно для мешканців, які проживають у приватному секторі, довідки про склад сім’ї із сільської ради? Чи мають там взагалі видавати якісь довідки?
– Спрощеним порядком надання житлових субсидій, який запроваджено з 1 травня 2015 року, чітко визначено перелік документів, що подаються особами, які претендують на отримання житлових субсидій: заява  та декларація про доходи і майновий стан зареєстрованих у житловому приміщенні осіб. Цей перелік є вичерпним, і вимагати від громадян інших документів забороняється. Усі інші документи та довідки, які необхідні для призначення житлових субсидій, спеціалісти органів соціального захисту населення  збирають шляхом запитів. 
Які доходи взагалі треба вказувати і чи включати в дохід допомогу при народженні дитини?
– До доходів при наданні житлових субсидій враховується заробітна плата, пенсія, допомога (крім  її частини, виплата якої здійснюється одноразово, зокрема, при народженні дитини), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо. Що стосується допомоги при народженні дитини, то одноразова виплата – 10 320 грн –  не включається при наданні житлових субсидій, а щомісячна виплата 860 грн – включається.
Чи подавати на субсидію документи тим, хто має пільги на оплату ЖКП?
– Основною умовою для призначення житлової субсидії є наявність різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальних нормативів з урахуванням пільг та обов’язковим відсотком платежу. Тому домогосподарства, які користуються пільгами на оплату житлово-комунальних послуг, можуть звертатися також і за субсидією.  
Нашим читачам також буде корисно знати, що субсидію зможуть оформити і ті, хто має заборгованість з оплати житлокомунпослуг. Про це повідомив заступник міністра соцполітики Віталій Мущинін.
«Єдина умова припинення надання субсидії – це якщо громадянин не сплатив свою обов’язкову частку за компослуги без поважної причини», – сказав Мущинін. За його словами, при затримці виплати зарплати, пенсії, допомоги по безробіттю та іншої держдопомоги (наприклад, по інвалідності) за рахунками можна не платити, а субсидію нарахують. Підтверджуючі документи, наприклад, довідку з місця роботи, що зарплату затримують, треба подавати щомісяця не пізніше 15 числа, інакше вас вважатимуть боржником і припинять нараховувати субсидію.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися