Чому стоять у чергах за субсидією
Актуально

Чому стоять у чергах за субсидією

10 вересня 2015, 12:32
0
0
Сподобалось?
0

У редакцію телефонують жителі сіл і скаржаться на те, що дуже важко оформити субсидію. Щоб здати документи, їм доводиться їхати в райцентр, стояти у чергах. У результаті призначення державної допомоги чекають місяцями. Переконатись у справедливості нарікань ми вирішили, завітавши в управління соцзахисту Луцького району.

Якщо отримував субсидію,  повторно не звертайся

Черги дійсно великі. Дехто розповів, що приїжджає не вперше. На запитання, чому не надсилають поштою, Андрій Степанович із Забороля відповів, що раз відправив, але заповнив заяву неправильно. Тому приїхав здати документи особисто.

– У людей є велика проблема із заповненням документів, – зазначила провідний спе­ціаліст сектору з прийому громадян Луцької РДА Наталія Шуригіна. – Якщо надсилаєте заяву поштою, вона має бути правильно заповнена. Найбільш поширена помилка – неправильно написаний номер особового рахунку організації надавача-послуг. Пишуть номер квитанції. Дуже багато помилок в ідентифікаційному коді. Одна неправильна цифра – і ми не зможемо отримати дані про доходи тієї чи іншої особи. Це насправді велика проблема. Тому люди приїздять у Луцьк, і ми тут на місці контролюємо написання заяв. Велике прохання до тих громадян, які вже отримували субсидії, не звертатись по них повторно. Адже це лише додає зайвої роботи.

В управлінні зізналися, що процес з призначенням субсидій відбувається повільніше, ніж передбачено законодавством. Як зазначила начальник установи Світлана Авраменко, на це є об’єктивні причини. Перша – у відділі з призначення субсидій за штатом має працювати 11 чоловік, є вісім. Роботи ж додалось. Якщо у минулий опалювальний період із 29 тисяч домогосподарств субсидією скористалося 350, то з травня подали заяви майже чотири тисячі. Ближче до зими очікують, що таких буде вже 10 тисяч. Значно б пришвидшилася робота, якби у сільських радах виконували пункт постанови про виділення уповноважених осіб, які би допомагали заповнювати документи. А також у соцзабезі просять працівників фіскальної служби, центру зайнятості, сільських рад надавати відповіді на запити у визначений п’ятиденний термін, чого часто-густо не роблять.     

Найпоширеніші помилки

Про них розповіла  головний спеціаліст із питань надання допомоги управління соцзахисту Луцької РДА Ольга Каневська. У заявах потрібно обов’язково вказувати всіх зареєстрованих осіб. Якщо особи зареєстровані, але не проживають, це зазначається – і заяву виносять на розгляд комісії. Туди людині буває достатньо принести довідку з місця роботи (якщо зареєстровані працюють, приміром, у Львові чи Києві). Якщо люди живуть у Луцьку без реєстрації, то факт їхнього проживання у тому місці засвідчує дільничний.

Якщо власник житла помер і це житло не приватизоване, то люди, які зареєстровані у помешканні та сплачують особові рахунки, також мають право звернутися по субсидію. Ці заяви розглядає комісія.

Якщо будинок новий і не зданий в експлуатацію, то індивідуальний забудовник, який там живе і сплачує особові рахунки, може подати заяву на призначення субсидії через комісію. Для цього потрібно принести відповідні довідки з місця реєстрації, що він там не проживає. Але субсидія дається не на весь будинок, а на соціальну норму житла, яка становить 13,65 метра квадратного на особу плюс 35,22 «квадрата» на сім’ю.

А ще в соцзабезі наголошують, що у літній період субсидії могли бути «нульові». Люди почнуть отримувати компенсацію з початком опалювального сезону.

Наталка СЛЮСАР,

Волинська область

Фото автора

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися