Керівник Волинського центру кардіоваскулярної патології Андрій Я
Актуально

Щоб не мати інфаркту, стежте за тиском, холестерином і... талією

23 жовтня 2016, 11:39
0
0
Сподобалось?
0

Серцево-судинні захворювання є причиною смертей в усьому світі. Але якщо від цих хвороб за кордоном помирає приблизно 45-50 % людей, то в Україні, зокрема і на Волині, – майже 70 %! Гіпертонія, тобто життя з підвищеним тиском, призводить до таких страшних наслідків як інсульт та інфаркт. З чим це пов’язано і чи можна цьому запобігти? Розповідає, пояснює, радить провідний спеціаліст, учасник міжнародних конференцій з проблем серцево-судинних захворювань, доктор наук, професор, керівник Волинського центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський.

– Причин високої смертності від серцево-судинних захворювань багато, – розповідає Андрій Володимирович. – Зокрема, економічні, постійний стрес, на що ми реально не можемо подіяти. А от на так звані фактори ризику людина може вплинути, це – куріння, високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, цукровий діабет, ожиріння і низька фізична активність. На жаль, моментів, які б насторожили людину і змусили її йти до лікаря, мало. Тому потрібно періодично проходити профілактичне обстеження. Головне – самому зайнятися своїм здоров’ям. Отож…

Не дозволяйте курцям труїти вас

В усьому світі заборонене куріння в громадських місцях. В Україні, до речі, теж, але в нас закони не завжди виконуються. Коли ви постійно перебуваєте в колективі, де курять, то це дуже шкодить вам. Якщо ризик інфаркту в курця взяти за одиницю, то у людини, яка буває поряд з курцем, становить 50 % – застерігає Андрій Ягенський. Отож, не куріть і не дозволяйте себе труїти!

Тиск більше 140/90? Негайно йдіть до лікаря

Близько третини дорослого населення Волині має підвищений тиск. При цьому людина може роками так ходити і мати гарне самопочуття. Проте наслідком такого стану може бути інсульт з паралічем чи інфаркт. Тому треба контролювати тиск. Для цього придбайте цифровий тонометр з манжетою, адже в домашніх умовах вимірювати тиск набагато простіше, ніж постійно бігати до лікаря. Якщо вам до 30 років, то вимірюйте тиск раз у рік, якщо до 40 – двічі на рік. Оптимальний артеріальний тиск – 120/80 мм рт. ст., допускається 140/90 мм рт. ст. (для літніх людей не більше 160/90 мм рт. ст.). Якщо перевищуються ці цифри, негайно йдіть до лікаря. Також обов’язково викликайте «швидку», якщо відчуваєте неспокій, біль у грудях, особливо вночі. Адже при інфарктах важливо надати допомогу в перші хвилини.
Андрій Володимирович наголошує, що лікування підвищеного артеріального тиску має бути безперервним. Тобто людина, якій вже призначили ліки від тиску, мусить все одно їх приймати, навіть коли тиск у нормі. Якщо не випили таблетку день-другий, тиск піде вгору.

Не хочете мати проблем з холестерином – їжте каші та овочі

Андрій Ягенський каже, що більше 70 % українців мають підвищений холестерин. Чоловіки після 40 років, жінки після 50 повинні здати глюкозу крові, а також ліпідограму, щоб оцінити рівень холестерину. Якщо все гаразд, знову пройти таке обстеження через 10 років, є проблеми – звернутися до лікаря. Вищі цифри холестерину допускаються у людей, які не курять, з нормальним тиском, без цукрового діабету, не мають в сімейній історії ранньої смерті когось із родичів. Тож у таких випадках часто достатньо лише дотримуватися дієти, але якщо ви маєте серцеву хворобу, дієти, як правило, недостатньо – потрібно приймати медикаменти.
Якщо маєте високий холестерин, треба кинути курити, нормалізувати артеріальний тиск, активізувати фізичні навантаження, а також звернути увагу на харчування. Здорове харчування означає обмеження тваринних та трансгенних жирів, які є, наприклад, у складі тістечок. Треба їсти більше каш грубого помелу, овочі та фрукти (яблука, буряк, моркву, капусту). Картоплю варто споживати менше, краще запеченою, не смаженою. Включіть у свій раціон морську рибу, не обов’язково дорогу форель чи сьомгу – оселедець, скумбрія, хек мають не менше хороших жирних кислот. Вживайте менше солі, особливо це стосується гіпертоніків. Також велике значення має спосіб приготування їжі. Якщо овочі чи м’ясо тушкуємо і смажимо, то додаємо жир, а це додаткові калорії, жирні кислоти, які потім перетворюються на нехороший холестерин. Шкідливим є також і пізній прийом їжі.
На жаль, зауважує Андрій Володимирович, дієта не завжди знижує рівень підвищеного холестерину. Цю проблему вирішують медикаменти. Якщо людина має ішемічну хворобу серця, перенесла інфаркт чи інсульт – вона пожиттєво повинна приймати ліки для зниження рівня холестерину, так звані статини. «Ми провели дослідження разом з нашими швейцарськими та польськими колегами. З’ясувалось, що у нас дуже багато хворих через три роки після інфаркту вже не приймають ліки і тому помирають (за кордоном навпаки – 95 % людей і далі лікуються, бо хочуть пожити після інфаркту). Українці зазвичай кажуть, мовляв, «хімія» шкодить печінці, хоча то поширений у народі міф, оскільки ризик нелікованої хвороби набагато перевищує незначний ризик побічної дії. Тому вибирати вам: за кілька років померти із здоровою печінкою чи жити довше, але з ліками?» – зазначає професор Ягенський.

Частіше ходіть та фізично працюйте

Одним із факторів ризику, які призводять до серцево-судинних захворювань, є низька фізична активність, сидяча робота. Тому Андрій Володимирович радить активізувати навантаження не менше 30 хвилин у день, частіше ходити, фізично працювати, навіть просто піднятися по сходах на сьомий поверх.

До ожиріння призводять газовані напої та тістечка

Останні 10-15 років медики багато уваги приділяють абдомінальному ожирінню, тобто співвідношенню не стільки «зріст-вага», скільки окружності талії. Об’єм її має бути у чоловіків менше 94 сантиметри, у жінок – менше 80. Це європейські мірки, які, на жаль, для дуже багатьох є недосяжними, адже мало людей роками утримують сталу вагу. Як боротися з ожирінням? Андрій Ягенський радить дотримуватися дієти, їсти частіше, повільніше, вживати клітковину, тобто каші, більше білків, що дає відчуття ситості. Не їсти того, що підсилює апетит, наприклад, квашенину, до того ж, вона солона, а це шкідливо для тиску.
Також майте на увазі, що небезпечним є постійне споживання вуглеводів, тобто солодких газованих напоїв, тістечок. Вуглеводи мають бути легко засвоювані – а це свіжі фрукти.
Олена ПАВЛЮК,
м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися