За хліб доведеться платити більше
Актуально

За хліб доведеться платити більше

19 листопада 2016, 16:08
0
0
Сподобалось?
0

За даними Держстату, лише за першу половину жовтня пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку зріс у ціні на шість копійок, а житній і пшенично-житній – на п’ять. До кінця року хлібобулочні вироби можуть подорожчати ще на 10-20% нинішньої вартості. А все тому, що ціну на них перестали регулювати.
В департаменті агропромислового розвитку Волинської ОДА повідомили, що з жовтня в Україні відмінили державне регулювання цін на продукти харчування, зокрема й на хліб. Однак це тільки пілотний проект у сфері регулювання цін, і триватиме він три місяці, тобто до кінця цього року. Незначне зростання ціни є, та виробники аргументують його тим, що подорожчали енергоносії та сировина, від того й виросла собівартість, а звідси й незначне подорожчання хліба. До прикладу, з початку року борошно, за даними Держстатистики, додало в ціні 13%.
Не зміниться вартість тільки соціальних сортів хліба. В свою чергу пекарі запевняють: іншого виходу немає. На волинських підприємствах, які виробляють хлібну продукцію, кажуть, що ціна зросте до обґрунтованого рівня в рамках звичайного щорічного сезонного коливання. Директор «Західторгхлібу» Віталій Бобир повідомив, що вартість хліба підвищать не лише через зростання собівартості продукції, а й через витрати виробників на енергоносії та перевезення. «Ціну на соціальний хліб ми не підвищували. Його вартість нашого виробництва коливається від 6,90 до 7,20 грн за буханець вагою 650-700 грамів», – зауважив Віталій Бобир.
На виробництві соціальними сортами вважають хлібобулочну продукцію простої рецептури, в якій є тільки борошно, вода та сіль. Увесь хліб, батони, булочки, в складі яких присутні цукор та олія, тим паче інші наповнювачі, – це вже елітні сорти.
Експерти кажуть, що ціни на хліб ще раз піднімуть, коли набуде чинності рішення про підвищення мінімальної заробітної платні. Якщо бюджет затвердять з новим розміром мінімальних зарплат, вартість продукту № 1 доведеться переглянути знову.
«Якщо відбудеться перегляд мінімальної зарплати на 3200 гривень, то десь на 10-20% у ціні буде пряме відображення», – розповів у коментарі президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда.
За словами експерта, станом на сьогодні середня ціна кілограмового буханця житньо-пшеничного хліба по Україні сягає 10,56 грн.
Катерина ЛОЗИЦЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися