Заява учасників Віча скорботи з нагоди 70-ї річниці депортації українців під час операції «Вісла» (від 30.04.2017)
Актуально

Заява учасників Віча скорботи з нагоди 70-ї річниці депортації українців під час операції «Вісла» (від 30.04.2017)

6 травня 2017, 12:02
0
0
Сподобалось?
0

Упродовж 1944-1951 рр. тоталітарні режими Польщі і Радянського Союзу безпідставно виселили (депортували) майже 530 тисяч етнічних українців з Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Бойківщини й СРСР, завдавши їм людських, моральних і матеріальних втрат, позбавивши рухомого і нерухомого майна, можливості відвідувати місця свого походження, святині, могили предків.

70 років тому розпочалася ще  одна трагічна сторінка в житті українців цих найзахідніших одвічних українських земель, які після Другої світової війни опинились у складі Польської народної республіки. Рішенням комуністичного режиму у 1947 р. майже 150 тисяч українців було примусово переселено з їхніх етнічних земель на так звані «повернуті землі».

Прикриваючись боротьбою з українськими націоналістами, польська народна влада провела брутальними засобами операцію «Вісла», відібравши право українців жити на своїй рідній землі, у своїх домівках, право на культуру та власну історію, а часто і на життя. Тисячі українців було вбито та ув’язнено у концтаборі Явожно. Метою операції «Вісла» була повна асиміляція (полонізація) депортованих.

Сенат Польщі 3 серпня 1990 року засудив операцію «Вісла». Президент Польщі Александр Кваснєвський 2002 року висловив співчуття виселеним з приводу заподіяних їм кривд. А 27 лютого 2007 року   президент Польщі Лех Качинський та президент України Віктор Ющенко у спільній заяві засудили операцію «Вісла», яка суперечила базовим правам людини.

На жаль, Сейм Польщі не спромігся засудити дії комуністичної влади щодо брутальної депортації українців, а також не анулював постанову від 27 серпня 1949 року, на основі якої урядовим декретом навічно позбавлено депортованих права на свої господарства та залишене там ними своє майно.

Не змогла й Верховна Рада України визначити політико-правову оцінку примусовому переселенню етнічних українців зі своїх одвічних земель в Радянський Союз, надати їм статус депортованих, а тому ганебна депортація досі вважається добровільною евакуацією.

У складний для України час окремі політичні сили в РП намагаються використати операцію «Вісла», щоб в черговий раз посварити українців та поляків. Деякі польські історики трагедію 150-ти тисяч людей називають «тактичним розбиттям українського  підпілля» та заявляють, що немає підстав, щоб поляки перепрошували українців за операцію «Вісла»у ці непрості часи ворожі сили намагаються розсварити українців і поляків, зокрема, руйнуючи пам’ятники в Україні та Польщі, розпалюючи пристрасті навколо складних історичних питань. Однак у Польщі й Україні є поляки, які разом з українцями вшановують невинні жертви операції «Вісла».

Хочеться вірити, що слова «пробачаємо та просимо пробачення» не перетворяться у політичне гасло, а стануть реальним кроком до примирення та порозуміння.

Голова обласного ветеранського культурно-громадського товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися