Як діяти, щоб не постраждати під час грози
Актуально

Як діяти, щоб не постраждати під час грози

3 липня 2017, 15:04
0
0
Сподобалось?
0

Минулого тижня переважно Західною Україною кілька днів блукали потужні грозові дощі та буревії, забравши життя чотирьох людей, ще понад двадцять – травмовано. Таким чином ми можемо на собі відчути глобальні кліматичні зміни. Фахівці ж кажуть, що у західному регіоні кількість потужних грозових лише зростатиме. Тож, аби   

знизити долю ризику під час грози, треба знати певні правила безпеки.

– Коли починається гроза, люди нерідко починають ховатися саме від дощу. А тому стають під дерева. А цього категорично робити не можна, особливо не можна ховатися під тими, що стоять окремо. Найбільш небезпечні дерева – дуб, тополя, ялина, сосна. Рідко блискавка б’є в березу і клен, майже ніколи – у чагарник. На відкритому просторі не можна стояти прямо, але й не лягайте на землю теж небезпечно, адже таким чином ви підставите все тіло під удар блискавки. Краще присісти в суху яму чи траншею, обхопивши ноги руками, і якомога менше контактувати із землею, – розповідає начальник сектору зв'язків із ЗМІ та громадськістю Управління ДСНС у Волинській області.

Звичайно ж, під час грози не варто бігти на відкритій місцевості і не можна їхати на велосипеді. Не варто купатися. Не тримайте в руках довгі чи металеві предмети, як, наприклад, вудки, парасольки... Коли негода застала вас у човні якнайшвидше гребіть до берега – на воді ви найвищий об’єкт.

Якщо ви їдете в автомобілі – треба зупинитись і зачинити вікна (до речі, в поїзд блискавка влучити не може, оскільки у крайньому випадку вибере для удару дроти електричної тяги, а не вагон).

Метеорологи стверджують, що на нашій планеті щосекунди землю пронизують 100 блискавок. Їх потужність сягає іноді 200 тисяч ампер, а потенційна потужність сильної грози може бути у п’ять разів більшою від атомної бомби. Температура каналу блискавки може перевищувати температуру на поверхні Сонця. Здається, що у людини немає ніяких шансів пережити контакт із блискавкою, але медична статистика свідчить, що близько чверть постраждалих залишаються живими. Багато залежить від вчасно наданої допомоги.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися