На вступ до університетів окрім ЗНО впливатимуть коефіцієнти
Актуально

На вступ до університетів окрім ЗНО впливатимуть коефіцієнти

6 липня 2017, 20:23
0
0
Сподобалось?
0

Окрім результатів зовнішнього незалежного оцінювання на загальний бал абітурієнтів при вступі впливатимуть регіональний, галузевий і сільський коефіцієнти. Про особливості вступної кампанії 2017 року розповіла міністр освіти й науки Лілія Гриневич.

Цього року вступники подають заяви виключно в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті ez.osvitavsim.org.ua. Лише обмеженим категоріям осіб дозволять подавати документи на паперових носіях.

Кожен абітурієнт може подати дев'ять заяв на чотири спеціальності, як заяви до одного університету, так і дев'ять заяв у різні навчальні заклади. Це зроблено для того, щоб діти обирали конкретні спеціальності, а не шукали місця, де легше буде отримати вищу освіту безвідносно до професії.

Ще одна новація цьогорічної вступної кампанії – введення регіонального, галузевого і сільського коефіцієнтів, які множитимуть на здобуті конкурсні бали і визначатимуть таким чином загальний результат.

Регіональний коефіцієнт становить 1 для ВНЗ, які розташовані у Києві, 1,1 – у Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові. У Донецькій та Луганській областях – 1,3, на решті території України – 1,2. Таким чином, з одного боку, хочуть розвантажити великі навчальні заклади.

Галузевий коефіцієнт залежить від затребуваності в Україні вибраної професії. Виграють ті, хто піде на інженерні та природничі спеціальності. Але коефіцієнт все ж буде незначним – всього до 1,03.

Окремо введено сільський коефіцієнт. Його в Міносвіти мотивують необхідністю компенсувати випускникам сільських шкіл прогалини у рівні освіти, які виникли не з їх вини. Тож коефіцієнт для жителів сіл становить 1,2.

Цього року виші самі встановлюватимуть мінімальний прохідний бал, але він не може бути меншим за 100 балів.

Дітям загиблих учасників АТО гарантоване право на навчання за державний кошт.

Пільги при вступі матимуть інваліди війни, чорнобильці, неповносправні. Їх прийматимуть за співбесідою. За іспитами, а не ЗНО, можуть поступати учасники бойових дій, звільнені після 30 листопада 2016 року, вимушені переселенці з Криму та Донбасу, сироти та прирівняні до них, а також ті, хто мав захворювання, що завадили скласти тести. Для, тих, хто нині живе у Криму, але хоче вчитися на контрольованій Україною території, пільгові умови будуть забезпечені у навчальних закладах Миколаївської, Запорізької, Херсонської та Одеської областей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися