Квартира у Криму, елітні авто, гектари землі, мільйоні борги – чим володіють депутати Луцької міської ради
Актуально

Квартира у Криму, елітні авто, гектари землі, мільйоні борги – чим володіють депутати Луцької міської ради

16 липня 2017, 23:06
0
0
Сподобалось?
0

Депутати Федік і Богонос не декларують житла. А Покровський має квартири в Іспанії та Севастополі. Один із найзаможніших обранців Нестерук боргує більше мільйона гривень. Депутату Ткачуку допомагав заповнювати декларацію податківець. Дослідження статків та «хитрощі» у деклараціях депутатів Луцької міської ради досліджувала журналіст руху «Чесно».

Як живуть депутати-безхатьки?

Депутати зобов’язані вказувати все нерухоме майно у їхній власності, оренді та навіть те, яким користуються безкоштовно. Про це йдеться у роз'ясненні НАЗК щодо заповнення електронних декларацій. Але не всі звертають на це увагу і не декларують квартири, будинки своїх батьків, родичів, де вони проживають, забувають також і про інше майно.

Так у Луцькраді є 4 депутати-безхатьки, які не зазначили у декларації квартири та будинки, де вони живуть.

– Я проживаю у батьків дружини. З цього питання вже до мене зверталися з УБОЗу. Ще розповім вам. В декларації вказано, що потрібно вказувати майно, якщо є спільні права та обов’язки, наскільки я зрозумів. У мене ніяких зобов’язань щодо цієї квартири немає. Вона в мене не в оренді, – коментує свободівець Богонос.

Очільник фракції «Свобода» Микола Федік теж мешкає з батьками дружини.

– Ми не орендуємо житло і воно не перебуває у моїй власності. Я живу з батьками дружини, – пояснює Федік.

До слова, він торік задекларував майже 1 млн грн доходу та купив земельну ділянку в селі Струмівка поблизу Луцька за 82 тисячі гривень.

До списку безхатченків потрапив і депутат-«укропівець» Олександр Волинець, який вказує у своїй декларації лише магазин промислових товарів в Луцьку.

А депутатка від БПП «Солідарність» Наталія Бунда орендує квартиру у Львові, де працює директоркою Департаменту розвитку Львівської міської ради. І про це не згадує у своїй декларації.

– Я орендую квартиру. Тож не на вулиці живу. Власного майна немає. У роз’ясненнях вказано, що потрібно вказувати майно, яке у повній або частковій власності. Про орендоване майно я там не знайшла, – коментує пані Бунда відсутність майна.

Керівниця кампанії «Стеж за грошима» Віта Думанська пояснює, що невказання інформації про нерухоме майно може нести за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

– Якщо вартість майна, яке не вказав декларант сягає від 138 до 344 тисяч гривень – передбачений штраф від 17 до 42,5 тисяч гривень. Якщо вартість майна сягає понад 344,5 тисяч гривень – покаранням може бути штраф від 42,5 до 51 тисяч гривень, громадські роботи чи позбавлення волі на 2 роки, – роз’яснює Думанська.

Найбільше житла в депутата з президентської партії

Партійний соратник Бунди Андрій Покровський має 13 квартир, з яких одна в Іспанії, придбана майже за 15 млн грн у2015 році, 4 житлових будинки, 2 офіси, 1 гараж та 31 одиниця іншого нерухомого майна.

Ми поцікавилися в депутата майном в Іспанії і отримали відповідь електронною поштою: «Вся інформація про майно в Іспанії (тип майна, вартість) міститься в моїй декларації і є відкритою. Ви можете ознайомитись з нею на сайті НАЗК)».

Крім того, в його сім’ї є житловий будинок та квартира в окупованому Севастополі. Про це депутат говорить неохоче:

– Щодо питання про майно в Криму, то вважаю, що інформація про його стан не може бути предметом для публічного обговорення, задля уникнення політичних провокацій в мою адресу. Хочу відмітити, що майно було придбане більше десяти років тому. Всі необхідні відомості, які згідно чинного законодавства необхідно зазначати в декларації, містяться в ній.

Друге місце належить теж одному із найзаможніших депутатів з «Батьківщини», власнику фармацевтичної кампанії «Волиньфарм» – Валерію Бондаруку.

У нього 8 квартир, 3 житлових будинки і 16 інших приміщень. Переважно це нерухомість під розміщення аптек його фірми «Волиньфарм».

Багато нерухомості і в Євгена Ткачука. Це житловий будинок, три гаражі, квартира та інші приміщення для ведення своєї підприємницької діяльності.

Лендлорди з БПП, УКРОПу і «Самопомочі»

П’ятірку лендлордів ради відкриває депутат від «Самопомочі» Микола Собуцький. Він є кінцевим бенефеціарним власником у селянському господарстві свого батька «Собуцький М.Т.».

У Євгена Ткачука 13 земельних ділянок у Луцьку, Луцькому і Ківерцівських районах.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомо, що в 2016 році Євгеній Ткачук став власником земельної ділянки в Луцьку площею 0,1239 га. У реєстрі вказано, що в 2017 році було змінено цільове призначення земельної ділянки – для будівництва та обслуговування СТО, мийки, магазину і кафе.

Депутат ситуацію пояснює так:

– Я вказав 0,1239 га в декларації. Тільки не як одну земельну ділянку, а як дві. Додайте 10 сотих і 239 кв. м з декларації і отримаєте цю площу. Я власник цих ділянок, тобто ще з 2008 року. А депутатом став в 2010 році. Плюс в мене оренда 302 кв. м в Луцьку під газовими трубами теж за тією адресою, що і ця ділянка, де ми розпочинаємо будівництво. У 2017 році змінив цільове призначення цих земель. Мені допомагав заповнювати декларацію податківець, тому я думаю, що вказав все правильно.

Більше 3 га землі декларують депутати-укропівці Борис Смаль і Юрій Безпятко.

– Це земля батьків моєї дружини, які працювали в колгоспі. Вони були колгоспники. Колгосп розформувався і в них залишилась ця земля. Там АПГ «Пан Курчак» орендує землі всього села. Раніше підприємство «Пан Курчак» орендувало землі колгоспу, оскільки тепер ці землі людей, то вони з кожним власником землі, пайовиком уклали договір оренди, – пояснив Смаль.

А Безпятко вказує 3 земельні ділянки.

– Ці три земельні ділянки  отримав у спадщину від бабусі, – пояснює чоловік.

Найзаможніший депутат Луцькради від БПП «Солідарність» Андрій Покровський також потрапив у топ-5-лендлордів.

Депутатський автопарк: «Mercedes-Benz», «Volkswagen», BMW

12 транспортних засобів задекларував Покровський. Він станом на 29 червня безумовний лідер майже всіх аналогічних рейтингів руху «ЧЕСНО» у цій категорії. З них три автівки, ціна кожної близько 3 млн грн, придбані в 2016 році – «Mercedes-Benz G 500», BMW 740, «Lexus LX450». Моделі останніх років випуску.

Автопарк депутата-укропівця Сергія Балицького налічує шість «Мерседесів», КамАЗ і два причепи. Зокрема, в 2016 році він купив «Mercedes Benz Sprinter 316 CDI» (2012 року випуску), причіп ТА – НО V5 (2016 року випуску).

– Всі дивуються, чому у мене стільки автомобілів і за які кошти я їх придбав. Той автомобіль ми використовували для поїздок в АТО, – пояснив Балицький.

Позафракційний Євген Ткачукі депутат від «Батьківщини» Валерій Бондарук у своїх автопарках мають автівки марок «Mercedes-Benz», «Toyota», «Land Rover».

Депутат від БПП «Солідарність» Андрій Авраменко у декларації вказує, що всі 5 транспортних засобів належать його безробітній дружині – Олені Лейкіній. Минулоріч жінка придбала фуру «Renault Premium» (2003 року випуску).

Ми запитали в депутата Авраменка, за які кошти дружина придбала автомобілі.

– Я можу це не коментувати взагалі. Я відмовляюся від коментарів. Дякую, – відмовився відповідати Авраменко.

Обранець громади від «Громадського руху «Народний контроль» Андрій Лазука декларує чотири автомобілі свого батька У 2016 році батько купив «Renault Trafic» (2013 року випуску).

Боржники і кредитори Луцькради: в депутата від «Батьківщини» більше 3 млн боргу

Серед найбільших боржників Луцькради депутат, який живе у свого батька, Андрій Козюра та депутат-мільйонер від «БПП «Солідарність» Петро Нестерук.

Свої кошти позичили Тарас Шляхтич, який перебуває в рейтингу бідняків Луцькради і свободівець Микола Романюк.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися