Поліція почне відловлювати порушників на «євробляхах» через півроку
Актуально

Поліція почне відловлювати порушників на «євробляхах» через півроку

3 грудня 2018, 18:53
0
0
Сподобалось?
0

Закони 8487 та 8488, які, у тому числі, регулюють питання легалізації автомобілів на іноземній реєстрації, вступили у дію з 25 листопада. Однак деякі положення, запрацюють лише через 180 днів після опублікування. Це стосується закону 8488, який вносить зміни в діяльність поліції й дозволяє їй карати порушників. Аби не стати такими у власників «євроблях» є 90 днів, аби розмитнити автомобілі в пільговому режимі, ще 90 днів вони зможуть розмитнювати авто за повну вартість.

Через 180 днів, відповідно до закону 8488, поліція уже притягатиме до адміністративної відповідальності водіїв-порушників.
Зокрема, за керування транспортним засобом, щодо якого порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, накладатиметься штраф у розмірі 8500 гривень. За повторне таке порушення протягом року штраф подвоюється, а водій позбавляється права права керування на один рік. Також можливе вилучення самого автомобіля залежно від рішення суду.

До транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами більш, як на 30 діб, запроваджено вимогу їх державної реєстрації протягом десяти діб з моменту такого ввезення. Ця вимога зобов’язує користуватися автомобілем тільки того водія, який ввіз цей автомобіль на територію України.
У статті 35 Закону України «Про Національну поліцію» визначені підстави для зупинки поліцейським транспортного засобу, куди додано десятий пункт – зупинка авто на іноземній реєстрації - з метою виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту). Одночасно запроваджено обов'язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об'єктом порушення митних правил.

Наразі напрацьовується автоматизований обмін інформацією між фіскальними органами, Державною прикордонною службою та Національною поліцією. Коли база буде готова, усі ці органи зможуть в автоматичному режимі перевіряти, коли та ким ввезений автомобіль з іноземними номерами.
Новий закон про автомобілі на іноземній реєстрації впливає не тільки на дорожню ситуацію чи фіскальну складову. Він має припинити безконтрольну передачу у володіння автомобілів вже всередині країни та значно ускладнити життя тим, хто хоче використати ці авто в протиправних діях, в тому числі під час вчинення кримінальних правопорушень.

Відзначимо, що в Угорщині на кордоні з Україною почало утворюватися стихійне «кладовище» автомобілів на польській, литовській та угорській реєстрації, які покинули українці. Очевидно їхні власники зрозуміли, що не зможуть розмитнити свої машини, тож просто вирішили від них позбавитися.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися