У Луцьку допоможуть позбутися варикозу безболісно і безкровно
Актуально

У Луцьку допоможуть позбутися варикозу безболісно і безкровно

19 вересня 2019, 16:09
1
12
Сподобалось?
12

Напевно, немає такої людини, яка б не чула про варикоз або не бачила, як ця хвороба спотворює ноги. Досить довгий час вважалося, що повністю вилікувати її неможливо, бо навіть після важкого оперативного втручання вени продовжували випирати назовні. Але медицина не стоїть на місці. Зовсім безкровне та безболісне лікування усіх стадій варикозу розробив львівський лікар-хірург Артем Чеховський з колегами.

На рахунку його клініки – понад десять тисяч успішно проведених операцій у Львові, Самборі, Тернополі, Ужгороді, Червонограді. А тепер ще й у Луцьку, де зовсім нещодавно відкрився філіал клініки. Що потрібно знати про варикоз та яким чином відбуватиметься його лікування тут, говоримо з лікарем-флебологом Андрієм Романчуком.

У венах є клапани, які контролюють потік крові. Вони немов дверцята: відкриваються, коли треба кров пропустити, і закриваються, коли такої потреби немає. Якщо клапани погано функціонують і «ламаються», кров накопичується у венах, і ті збільшуються у розмірах. Це і є варикозне розширення вен. Перші симптоми, які вказують на варикоз – це набряк ніг ввечері. Якщо від шкарпеток залишається слід, а вночі ні з того ні з сього починають хапати корчі, варто звернутися до лікаря.

– Захворювання проявляється при сукупності кількох чинників, – розповідає Андрій Володимирович. – Це, насамперед, спадковість та несприятливий вплив зовнішнього середовища: скажімо, тривала сидяча та стояча робота, зайва вага. У жінок варикоз буває набагато частіше, ніж у чоловіків. Вагітності, особливо багатоплідні, пологи – усе це аж ніяк не додає здоров’я венам. У чоловіків на варикозне розширення вен впливає важка фізична робота.

Взагалі, як пояснює Андрій Романчук, існує шість стадій варикозу. Це не нежить, який мине, а хвороба, що з роками все більше ускладнюється. При першій стадії людина помітить у себе на нозі щось типу «зірочки» чи «павучка» із судинок, при третій-четвертій – стегна та ікри будуть вкриті набряками із синьо-фіолетових вузлів вен. Дотягне до останньої, шостої – на ноги буде страшно дивитися. Кров при цій стадії настільки погано відтікатиме, що бодай маленьке пошкодження перетворюватиметься у трофічну виразку, яка не загоюється роками.

Золоте правило будь якої хвороби – чим раніше звернутися до лікаря, тим краще. Бо якщо «зірочки» з кровоносних судин можна без проблем усунути косметичним шляхом, то великі судини, вузли та вени, які набрякають під шкірою і псують життя, доведеться забирати хірургічним шляхом. І якщо раніше був лише один вихід – лягати в лікарню під скальпель без жодної гарантії того, що варикоз не повернеться, то тепер з’явилася можливість обрати для себе інший варіант. Саме такий безкровний та безболісний новітній метод оперативного втручання пропонують у Клініці флебології Артема Чеховського.

– Для початку порівняймо. Класична операція з усунення варикозу триває під загальним (спинальним) наркозом, – пояснює Андрій Романчук. – Це доволі кривава та травматична процедура, при якій втрата літра крові у пацієнта вважається нормою. Грубо кажучи, хвору вену «видирають» з тіла живцем. Після таких втручань залишаються шви та рубці. А далі – тривалий період реабілітації. Як показує практика, у 50% пацієнтів після класичної операції варикозу трапляються рецидиви, тобто вени вилазять знову. Після лазерної операції, яку пропонуємо ми, рецидивів практично не спостерігається. Процедура триває максимум дві години, залежно від складності хвороби. Використовується місцеве знеболення, тож пацієнт вільно спілкується з лікарями. За допомогою УЗД-апарата у магістральну вену через маленький прокол (нагадує голку катетера від крапельниці) вставляється тоненький провідник. Ми прицільно знаходимо за допомогою ультразвуку усі «поламані» вени, обколюємо їх знеболюючим і за допомогою лазера «випалюємо». Це абсолютно безболісно і безкровно. Не залишається жодного рубця чи шва. І що найцінніше – після операції людина через кілька годин повертається до свого звичного життя, ніякої особливої реабілітації тут не потрібно.

Пацієнт за два тижні до операції
Пацієнт через тиждень після операції.

Цікава деталь: класична хірургія, як правило, вже не береться оперувати останню стадію варикозу. Адже на шкірі з трофічними виразками жоден розріз практично не загоюється. Як запевняє Андрій Володимирович, для них шоста стадія – зовсім не проблема. Оскільки втручання проходить без жодних розрізів, пацієнт позбавляється виразки шкіри буквально за місяць.

У вартість операції входить й, так би мовити, річна гарантія: протягом цього часу пацієнт буде перебувати під постійним наглядом і у разі появи додаткових «хворих» вен проблему усуватимуть безкоштовно. Хоча, за словами лікаря-флеболога, це трапляється вкрай рідко. Адже «запаяні» лазером вени розсмоктуються, їхню роботу на себе перебирають здорові – і процес налагоджується. Якщо пацієнт виконує усі рекомендації флебологів – відсоток повторної появи варикозу мінімальний.

До речі, клініка флебології Артема Чеховського відома ще й тим, що перша на Західній Україні почала використовувати новітню методику для лікування варикозу – біоклей VenaBlock. Суть її полягає у заклеюванні хворих вен зсередини спеціальним біоклеєм. Процедура теж абсолютно безболісна, проходить швидко і передбачає моментальне повернення до звичайного способу життя.
Клініка флебології Артема Чеховського розташована у місті Луцьку на вул. Сенатора, 5 (на базі клініки «Ваш лікар»). Телефон для консультацій: +38(066)087-86-84, +38(096)253-48-58

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • (066) 0900550
    (066) 0900550

    Повідомте, будь ласка, коли можливо попасти на прийом до Артема Чеховського, виключаючи 22.02.2020. По дзвінку-запису на 18.02.2020 (ранок) не попадаю. Дякую за розуміння, чекаю повідомлення.

    18 лютого 2020, 01:35
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися