Варикоз лікується лазером практично безкровно і безболісно
Актуально

Варикоз лікується лазером практично безкровно і безболісно

24 жовтня 2019, 15:56
0
0
Сподобалось?
0

В одному з минулих номерів на сторінці «Здоров’я» ми розміщували матеріал про лікування варикозу. Зокрема про практично безкровний та безболісний метод оперативного втручання за допомогою лазерної технології, яку проводить львівський лікар-хірург Артем Чеховський з колегами. Луцьк став ще одним містом після Львова, Ужгорода, Тернополя та Червонограда, де запрацювала його клініка флебології. Тоді ми отримали багато відгуків та запитань, що стосуються цієї хвороби та її лікування. І відібрали найпоширеніші та попросили відповісти на них лікаря-флеболога клініки Артема Чеховського у Луцьку Андрія Романчука.

– Кому потрібно хвилюватися через варикоз?

– Насамперед людям з обтяжливою спадковістю. Якщо у родині (не тільки у батьків, а й у бабусь з дідусями) були варикози, обов’язково сходіть до лікарів-флебологів. За допомогою УЗД-апарата ми можемо побачити хворі вени ще до того, як вони почнуть «випирати». І тоді навіть можна обійтися без будь-яких втручань. Також у групі ризику люди, у яких тривала сидяча чи стояча робота. У жінок на вени впливають вагітності, особливо багатоплідні. У чоловіків – тяжка фізична робота, коли доводиться піднімати і тягати важкості.

– Які перші симптоми, що вказують на хворобу?

– Набряки ніг увечері. Будьте насторожі, якщо від шкарпеток залишається слід, а вночі ні з того ні з сього починають хапати корчі.

– Яким чином триває операція?

– Процедура триває годину-півтори, знеболення місцеве – наші пацієнти і по телефону балакають, і знімають відео... Ми прицільно за допомогою ультразвуку знаходимо усі «поламані» вени, обколюємо їх знеболенням (дістаємося туди тоненьким провідником через магістральну вену) і за допомогою лазера «випалюємо».

– Чи залишатимуться після операції рубці, шви?

– Ні, наш метод лікування практично безкровний, лазерна технологія не залишає ніяких слідів. Буде лише маленький прокол (нагадує голку катетера від крапельниці), який наші пацієнти уже наступного дня не зможуть знайти.

– Як швидко після операції можна повернутися до звичного ритму життя?

– Наступного дня ви вже можете йти і на роботу, і в спортзал. Це ж не класична операція, після якої людині дають кількатижневий лікарняний і проводять реабілітацію. Єдина порада: тиждень не піднімати вагу понад 12 кілограмів.

– Як часто варикоз повертається?

– Ті вени, які ми «запаяли» лазером, не вилізуть у жодному разі. Якщо пацієнт виконує всі наші рекомендації, чемно ходить на огляд – відсоток побачити у себе повторний варикоз мінімальний. Крім того, ми надаємо річний диспансерний нагляд: у разі виникнення якогось рецидиву проблему усуватимемо безкоштовно.

– У яких випадках річна гарантія від вашої клініки не спрацює?

– Коли пацієнт після пройденої лазерної операції стрімко набере зайву вагу. Це єдина принципова позиція. Адже чим більша вага, тим вищі ризики повернення хвороби. Вени розраховані працювати та існувати в організмі з однією вагою, а тут раптом людина поправляється на десять і більше кілограмів. Вени не витримують об’єму крові, який з’являється, та «ламаються».

– Чи є такі випадки варикозу, при яких доводиться оперувати пацієнта кілька разів?

– Зрідка, але бувають. Цього вимагають складні задавнені випадки, скажімо, при трофічних виразках та рецидивах хвороби після класичного оперативного втручання. Насправді вилікувати повторний варикоз у людини, яка вже раз побувала під скальпелем, неймовірно складно. Більшість клінік просто відмовляються займатися такими випадками. Але оскільки наша методика безкровна, тобто не передбачає ніяких розрізів, ми справляємося і з цим. У нас є такі пацієнти, які по десять років страждають від венозних трофічних виразок шкіри, а за місяць після нашого лікування позбуваються проблеми.

– Чи існує якась спеціальна підготовка до операції?

– Здати аналізи крові, які були б дійсні десять днів. А пацієнтам з надмірною вагою рекомендуємо по можливості схуднути.

– Які профілактичні заходи від цієї хвороби?

– Насамперед динамічні спортивні навантаження. Ноги мають бути в русі, тоді вени зміцнюються і клапани у них працюють безперебійно. Якщо у родині спадковий варикоз, відтермінувати хворобу допоможе носіння компресійної панчохи. Вона стискає ногу, не даючи венам випирати. Але носити її треба з ранку і до вечора, знімаючи лише на ніч.

– Реклама рясніє всілякими мазями-кремами від варикозу. Чи справді вони такі зцілюючі, як про них розповідають?

– Ні, адже вони не можуть проникнути через шкіру аж до вен. Дієвим, стримуючим на якийсь час ефектом не хірургічного лікування варикозу залишається прийом венотоніків (спеціальні препарати, які укріплюють стінки вен) у поєднанні з обов’язковим носінням компресійної панчохи.

Мирослава КОСЬМІНА

Ліцензія МОЗ України №728 від 5.11.2015 р.

Клініка флебології Артема Чеховського розташована у Луцьку на вул. Сенатора, 5 (на базі клініки «Ваш лікар»). Телефони для консультацій: +38(066)087-86-84, +38(096)253-48-58
www.chekhovskyy.in.ua


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися