«Слід пам’ятати, що піст – це не дієта», - волинський священник
Актуально

«Слід пам’ятати, що піст – це не дієта», - волинський священник

1 грудня 2019, 13:07
0
0
Сподобалось?
0

На 28 листопада припадає перший день Різдвяного посту. Його ще називають Пилипівкою, адже напередодні відзначають день пам’яті апостола Пилипа. Він традиційно триває до 6 січня й закінчується Святвечором. Це час, коли слід відмовитися від їжі тваринного походження та наситити своє життя справами благочестивими, духовними.

Найважливіше – не їсти одне одного

Піст – це час утримання. У дні Різдвяного посту забороняється вживати в їжу м’ясо, молочні продукти і яйця, а також алкоголь (крім вина в суботу та неділю). У середу і п’ятницю не можна додавати до страв олію. Зате стіл варто збагатити горіхами, квашеними овочами, фруктами і сухофруктами, медом, трав’яними чаями та фруктовими відварами.

Чому не слід споживати саме м’ясне та молочне, ми запитали у священника Андрія Хромяка, викладача Волинської православної богословської академії. Він пояснив:

– Період посту – час особливих духовних трудів. Тому потрібно, щоб душа керувала тілом, а не навпаки. Цьому сприяє обмеження кількості щоденної їжі та виключення з раціону тваринних продуктів, які ситно підкріплюють тіло і позбавляють його легкості. Навіть найкалорійніші рослинні продукти (соняшникова олія, волоські горіхи та ін.) не викликають відчуття тяжкості.

Також священник наголошує: оскільки людина складається з душі і тіла, то вона має дотримуватися не тільки тілесного посту, але й для душі. Тобто мати високу молитовну налаштованість, глибоке покаяння, уникати розваг і суєтних занять, що розсіюють розум і почуття.

Піст тілесний послаблюється для старих, немічних, вагітних, годуючих мам, а також подорожуючих. На це потрібно взяти благословення у священника. Він може, скажімо, дозволити вживання молочних продуктів чи яєць.

Але слід пам’ятати, що піст – це не дієта. З цього приводу святий Іоанн Дамаскін сказав дуже влучну фразу: «Якби піст полягав лише в їжі, то святими були б корови». Тож найперше маємо думати про духовне очищення. А Іоанн Золотоустий нагадує: «Кожна людина, яка буде поститись, нехай згадає про те, що найважливіше – не їсти один одного».

Потрібно запалювати в оселі свічку

У період посту слід обмежити перегляд телевізора, використовувати Інтернет лише для роботи або навчання, відмовитися від комп’ютерних ігор, утримуватися від тілесних утіх та куріння. Намагайтеся уникати гучних розваг та скромно зустріти новий рік. Не сваріться з ближніми і не ображайте незнайомих людей, не лихословте, займіться благодійністю. Це зовсім не означає, що треба жертвувати великі суми. Адже можна віддати у спеціальні пункти прийому старі речі – і вже зробити добру справу, допомогти обездоленим.

З першого дня посту добре вдома час від часу запалювати в оселі свічку. Також треба хоча б раз піти до церкви, посповідатися та причаститися Святих Христових Тайн. Старайтеся більше молитися, частіше брати  до рук духовну літературу. Звісно, від випадкових неприємностей ніхто не застрахований, але варто по можливості берегти одне одного від сліз і сімейне вогнище від вибухового гніву.

Пам’ятаймо, що піст – не самоціль, а засіб. Метою ж християнського життя є чистота серця і плоди духовні (любов, мир душевний, радість, милосердя). Якщо людина помірно постила, але в цей час нікому не дорікала і жодного разу ні через кого не дратувалася, вона більше досягла, ніж той, хто провів його в суворому утриманні у їжі, але духовно грішив.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися