До операції та після
Актуально

Варикоз не лікується таблетками і п’явками: лікар-флеболог розвінчує основні міфи про хворобу вен

13 грудня 2019, 11:59
0
0
Сподобалось?
0

Як це не дивно, але варикоз належить до тих хвороб, які чомусь недооцінюють. Ну, подумаєш, вени на ногах вилізли – хіба від цього хтось вмер? Хоча про відірвані тромби, які за кілька хвилин відправляють людину на той світ, звичайно, чули. Але про те, що одна з причин цього й варикозне розширення вен, ні. Бо яка ще хвороба обросла такою кількістю усталених, а головне, хибних переконань, як не ця?

Андрій Романчук, флеболог Клініки флебології Артема Чеховського, розвінчав найпоширеніші міфи, з якими звертаються пацієнти.

Міф № 1. Варикоз можна вилікувати таблетками.

Ні, не можна. Існують спеціальні препарати – венотоніки, однак вони направлені на зниження симптомів і діють лише на зміцнення стінок здорових вен. Їх призначають як профілактичний метод для тих, хто через спадковість перебуває у групі ризику, проте лише одночасно з носінням компресійної панчохи. Хворим венам ні медикаментозне лікування, ні мазі та гелі, ні компреси і «чододійний» капустяний лист вже не допоможуть. Побороти цю хворобу можна лише хірургічно. Нічого іншого світова медицина ще не придумала. Золотий стандарт лікування – лазерна операція. Майже безкровно, безболісно і без відриву від повсякденних справ.

Міф № 2. Позбутися хворих вен допоможуть п’явки (гірудотерапія) та бджоли (апітерапія), адже вони мають здатність розріджувати кров.

Це повна нісенітниця! Так, п’явки розріджують кров, але хіба у цьому проблема варикозу? Ні, на варикозне розширення вен найперше впливає поганий стан стінок судин, які, грубо кажучи, ламаються. А бджоли з п’явками, поставлені, наприклад, на трофічні виразки чи при травмах, можуть призвести до кровотеч, які неможливо спинити. Лікування за допомогою гірудотерапії та апітерапії має свої покази при інших патологіях, та тільки не при варикозі.

Міф № 3. Після грязьових ванн у санаторіях забуваєш про варикоз.

Полегшення приходить, але тимчасово. Грязелікування дійсно позитивно впливає на опорно-руховий апарат. Тож люди, особливо похилого віку, відчувають покращення самопочуття. Але варикоз нікуди не дівається, і дуже скоро симптоми повернуться.

Міф № 4. Проти трофічних виразок медицина безсила.

Неправда. Так, класична хірургія не береться оперувати останню шосту стадію варикозу. На шкірі з трофічними виразками варикозного генезу жоден хірургічний розріз практично не загоюється. Але при ендоваскулярній лазерній операції, коли здійснюється лише прокол і скальпель зовсім не застосовується, рани виліковуються. Знадобиться трохи більше часу, але це не проблема.

Міф № 5. Після лазерної операції «запаяні» вени знову повилазять.

Ні, вони вже ніколи не повилазять. Але рецидиви, тобто коли будуть «ламатися» вже інші судини, можливі. Після класичної операції буває близько 50% рецидивів, при лазерній цей відсоток мінімальний. І досягається такий результат завдяки безкоштовному річному обстеженню, під час якого ми спостерігаємо за пацієнтом. За допомогою УЗД ми бачимо стан усіх вен, і якщо ситуація йтиме в бік погіршення, якась одна судинна гілочка «поламається» – одразу ліквідовуємо проблему. Справа у тому, що варикоз – це не локальна хвороба, яка вражає одну-дві вени, а системне захворювання, при якому відбуваються патологічні зміни у всьому організмі.

Міф № 6. Після 70 років варикоз не лікується.

У нас були і набагато старші пацієнти, по 80–85 літ. Вік не є протипоказанням. Існують обмеження лише щодо ваги: зайва вага – одна з передумов повторного розвитку варикозу. Тож основні наші вимоги – не поправлятися після операції, стежити за собою, правильно харчуватися і робити гімнастику.

Міф № 7. Варикоз не можна оперувати влітку.

Оперується в будь-яку пору року. Просто влітку через спеку пацієнт мусить пережити одну з незручностей: після хірургічного втручання доведеться носити два-три тижні компресійну панчоху. Якщо він готовий це перетерпіти, то ніяких заборон більше не існує.

Клініка флебології Артема Чеховського розташована у місті Луцьку на вул. Сенатора, 5 (на базі клініки «Ваш лікар»). Телефон для консультацій:

+38(066)087-86-84,

+38(096)253-48-58.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися