«Швидкі» гроші обертаються кредитним зашморгом
Актуально

«Швидкі» гроші обертаються кредитним зашморгом

25 грудня 2014, 12:12
0
1
Сподобалось?
1

«Даємо кредити без довідки про доходи», «Позичаємо гроші під низькі відсотки. Потрібні тільки паспорт та ідентифікаційний код». Такими та подібними оголошеннями обклеєні всі тумби міста Луцька. Гроші людям завжди потрібні, особливо, коли не треба докладати великих зусиль, аби їх взяти. Але недарма кажуть: позичаєш чужі, а віддаєш свої. До того ж, з дуже великими процентами. Про це розповіла наша читачка з Ківерців Тетяна Никифорівна Киричук.
Обдурили навіть у дрібницях

На початку 2013 року внук пані Тетяни взяв кредит в ТзОВ «ІЗІ кредит». Спочатку дві тисячі гривень, потім - три. Під 5,38% на тиждень. Молодий чоловік сам сплатив частину позиченого, але йому довелося виїхати з міста у справах, а погашати кредит взялася його бабуся. Як чемний платник вона на початку березня завітала в офіс компанії, аби довідатися точну суму, яку ще винна. Ніхто розрахунків їй не показав. Сказали тільки, що тижневий платіж становить 286 гривень 44 копійки. Жінку така відповідь не задовольнила.
- Я хотіла знати точну суму для оплати. 24 квітня знову приїхала до офісу компанії і привезла 1500 гривень. Консультант Сергій показав кредитний договір на суму 3250 гривень. Сказав, що разом з процентами уже сплачено 3770 гривень, потрібно ще 1077 гривень 96 копійок. Тобто загальна сума до сплати становила 4 848 гривень 96 копійок. Я звернула його увагу на те, що одна сплачена квитанція на 287 гривень у його розрахунках була пропущена, тому мені залишилося заплатити ще 790 гривень 96 копійок. Але вони про це і чути не хотіли.
Якби Тетяна Никифорівна була простою жіночкою, то, можливо, нечесним працівникам кредитної організації і вдалося б її дотиснути та змусити сплатити гроші. Але пані Тетяна 30 років пропрацювала головним бухгалтером. Тож з цифрами дружить. Коли вона склала їх всіх докупи, то вийшло, що в кредитній структурі її обрахували. Чи спеціально, чи через незнання, але було завищено щотижневий платіж. У результаті переплата становила 157 гривень 50 копійок. Це гроші, які лягали в кишеню співробітників тільки від одного кредитного договору на незначну суму! Коли жінка прийшла в «ІЗІ кредит», показала свої розрахунки і пригрозила прокуратурою, їй усе перерахували. Тетяна Никифорівна заплатила гроші. Навіть більше, за її розрахунками, ніж треба. І думала, що на тому кінець. Але не тут-то було.
Замість старого з'явився новий кредитор
Починаючи з червня цього року, на адресу Тетяни Никифорівни почали надходити листи уже від київської ТзОВ «Фінансова компанія «Кредит-Капітал». Вони повідомили, що тепер є новим кредитором, який перекупив право грошової вимоги «ІЗІ кредиту». А тому їй належить сплатити заборгованість, яка становить 1170 гривень 96 копійок.
- Звідки ці гроші?! Я вже все заплатила ще у травні 2013 року, - обурюється жінка. - Це ж як народ дурять. І подібні листи я отримувала декілька разів. Щоразу з більшою сумою! У них були погрози: якщо не заплачу, то конфіскують майно. По телефону, вказаному у листах, я додзвонитися не могла. Тому написала листи у Київ і Львів, де також є офіс компанії. У них я подала всі розрахунки і додала квитанції про сплату. Вони що, спеціально чекали рік, думали, що викину квитанції?
У своїх листах жінка наголосила, що її внук уже давно не проживає за вказаною адресою, і просила більше не турбувати її, пенсіонерку з хворим серцем.
- І що ви думаєте, після того, як я написала, лист з вимогою сплатити борг прийшов уже не на ім'я внука, а на моє. Як це може бути, коли я ніяких грошей не брала і ніяких договорів не підписувала? Що за шарашкіна контора? Останнє, що вони прислали - це лист з вимогою заплатити хоч 840 гривень. Тоді відстануть. Де ж правда і у кого її шукати? - запитала Тетяна Никифорівна.
Ми спробували зв'язатися з фірмою «ІЗІ кредит», аби з'ясувати, як кредитний договір онука пані Тетяни виявися у представників зовсім іншої фірми, коли гроші по ньому були сплачені. Але телефони кредитної фірми не обслуговувалися, а за вказаною адресою її офісу не було. Це взагалі виявився багатоквартирний дев'ятиповерхових будинок. Знаючі люди кажуть, що це звична практика подібних фірм - змінювати адреси і номери телефонів, аби їм не надокучали обдурені ними громадяни.
А у справі Тетяни Никифорівни з кредиторами крапку може поставити лише суд. Іншої управи на подібні фірми немає.
Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися