Субсидію зможе оформити більша кількість людей
Актуально

Субсидію зможе оформити більша кількість людей

3 жовтня 2014, 12:02
1
0
Сподобалось?
0

Ніщо так стрімко не дорожчало останнім часом, як комунальні послуги. Але якщо рахунки у платіжках збільшилися заледве не вдвічі, то зарплати і пенсії залишаються незмінними. Багато хто в такій ситуації захоче скористатися субсидією. З першого жовтня уряд вніс зміни у порядок оформлення житлових субсидій. Детальніше про них розповідає заступник директора департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмила Сірбіненко.

Квадрати, на які надаватимуть субсидію, збільшились
З 1 жовтня 2014 року зросла норма житла, на яку надається субсидія. Раніше вона становила для однієї особи 21 метр квадратний плюс ще 10,5 на сім'ю, а з 1 жовтня - на одну особу 13,65 метра квадратного і 35,22 на сім'ю. Ця норма дасть змогу пенсіонерам, які проживають одні в квартирах, оформляти субсидію на всю площу. Приміром, якщо двоє людей проживають у трикімнатній квартирі, то субсидія раніше їм надавалася на 52,5 метра квадратного, то після внесення змін на - 62,52.
Ще одна новація стосується норм споживання послуг, на які надається субсидія. Якщо раніше на центральне водопостачання вони затверджувалися місцевими органами самоврядування, то тепер будуть однаковими для всіх жителів України. Збільшилась норма споживання електроенергії на опалення. До 1 жовтня це було 28 кВт на один метр квадратний житлової площі, а з 1 жовтня став 65 кВт на метр квадратний. Таким чином Уряд заохочує до використання для опалення домівок альтернативу газу - електроенергію та встановлення електрокотлів. Натомість норми споживання газу у приватному секторі стали економічно обґрунтованими та зменшилися з 11 кубів на один метр квадратний до 7.
Субсидію можна оформити на неприватизоване житло
Право на отримання житлових субсидій раніше мав винятково власник житлових приміщень. І це робило їх недоступними для багатьох жителів сіл, адже дуже часто родина десятиліттями жила у неприватизованому будинку. Сьогодні питання врегульовано і право власності не є ключовим. За призначенням житлових субсидій може звернутися особа, на яку відкрито особові рахунки.
Індивідуальний підхід до кожної сім'ї
Повністю змінився порядок визначення обов'язкової частки платежу. Раніше сім'ї, до складу яких входили виключно непрацездатні громадяни (пенсіонери, інваліди) або діти і дохід яких був меншим прожиткового мінімуму на особу, сплачували за житлово-комунальні послуги не більше 10% сукупного доходу; інші сім'ї, до складу яких входили також працездатні громадяни, сплачували не більше 15%. Сьогодні така частка обов'язкового платежу визначається індивідуально для кожної сім'ї. Наприклад, якщо родина складається з двох працюючих людей, які мають дохід у 2500 гривень, раніше вони були змушені платити за житлово-комунальні послуги 15% цією суми. Тепер же для такої сім'ї відсоток платежу становитиме, за новими обрахунками, 7,97%. Якщо раніше сім'я платила за ЖКП 400 гривень, то тепер сплачуватиме 199 гривень. Решту суми покриватиме субсидія. Загалом скористатися субсидіями зможе більша кількість людей.
Документи
Порядок звернення по житлову субсидію залишився незмінним. Як і раніше, для її призначення необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. При цьому необхідно надати довідку про доходи осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні, а також заповнити бланки заяви та декларації про доходи і майновий стан. Пенсіонери мають заповнити лише заяву та декларацію. Інші документи, що необхідні для надання субсидії, збираються безпосередньо спеціалістами управління. Документи не обов'язково подавати особисто - є можливість звернутися через поштовий зв'язок або ж у селах занести їх соціальному працівникові.
Наталка Слюсар

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Ирина
    Ирина

    А что делать пенсионерам, которые проживают одни в частном секторе??? Ведь даже маленький домик все больше 50 кв.метров. И не отрежешь ведь...

    3 жовтня 2014, 13:16
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися