Як дати роботу безробітним і зекономити кошти громад – волинський рецепт
Актуально

Як дати роботу безробітним і зекономити кошти громад – волинський рецепт

5 червня 2018, 08:29
0
0
Сподобалось?
0

Очоливши Волинський обласний центр зайнятості Роман Романюк визначив у роботі служби кілька пріоритетів. Один із них – активізація організації громадських робіт. Якщо у 2016-му у місцевих бюджетах на їх співфінансування було передбачено 1 мільйон 226 тисяч гривень, то на 2018-й – 2 мільйони 598 тисяч, але ця сума ще може зрости протягом року.

Арифметика дуже проста і вигідна. Місцеві бюджети, отримавши робітника через центр занятості, сплачують лише 50 відсотків його заробітної плати. Ще 50 компенсує Фонд загальнообов’язкового соціального страхування. З одного боку, громади економлять свої гроші, забезпечуючи благоустрій на своїх територіях чи виконуючи якийсь інший об’єм потрібних робіт, з іншого – безробітні, які перебувають на обліку у центрах зайнятості, мають тимчасовий заробіток зі збереженням права на виплату допомоги по безробіттю. Більше того, близько десяти відсотків людей, відповідально поставившись до виконання запропонованих робіт, отримують постійні робочі місця. Цього року до громадських робіт уже залучено понад 700 волинян. Вони прибирають придорожні смуги, проводять благоустрій у парках, на меморіалах, надають допомогу сім’ям учасників АТО, ведуть роз’яснювальну роботу з населенням щодо субсидій тощо.

Днями у Ковелі відбулася зустріч Романа Романюка з журналістами та представників громад. Місце вибрали не випадково. Ковель понад п’ять років не закладав коштів на громадські роботи, а цього року передбачив на ці потреби аж на 300 тисяч.

– Можливо, раніше нам бракувало інформації чи не було достатньо комунікації з центром зайнятості. Цього року громадські роботи нас, можна сказати, врятували. Ми мали проблему з фірмою, яка займалася прибиранням міста. Довелося розірвати з нею угоду й оголошувати новий тендер. Але на це пішло трохи часу. Увесь цей період ми перекрили за допомогою громадських робіт. Хочу подякувати людям, які поставилися до цього відповідально – і містяни не відчули проблеми, – зазначив Ковельський міський голова Олег Кіндер. Економічний ефект швидко вловили й у новостворених ОТГ. Друге місце у районі після Ковеля посідає Поворська об’єднана територіальна громада, яка заклала у свій бюджет на громадські роботи 60 тисяч.

– Ми співпрацюємо з центром зайнятості не перший рік. Головна перевага – можливість зберегти кошти з власного бюджету, адже половину вартості робочої сили оплачує держава. Торік залучали людей – різали старі тополі, тож одночасно економили ще й на закупівлі дров. Зараз щомісяця у нас працює четверо-п’ятеро людей, – розповів голова Поворської ОТГ Володимир Семенюк. Активно долучаються до організації громадських робіт також у Дубівській, Голобській та Колодяжненській громадах Ковельщини.

– Ми хочемо зламати стереотип, мовляв, центру зайнятості потрібно щось зробити лиш для того, аби собі десь галочку поставити. Насправді це необхідно громадам, адже ми даємо і людський ресурс, і фінансову підтримку, – підсумував зустріч Роман Романюк.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися