Як запобігти отруєнню чадним газом?
Актуально

Як запобігти отруєнню чадним газом?

24 лютого 2018, 21:17
0
0
Сподобалось?
0

Споживачі газу часто не усвідомлюють небезпеку, яку несе чадний газ, бо не розуміють звідки він береться і як впливає на організм людини. До того ж чадний газ не має ані кольору, ані запаху.

Чадний газ (монооксид вуглецю, СО) утворюється при неповному згорянні природного газу внаслідок недостатнього повітрообміну.

Потрапляючи у кров, чадний газ сполучується з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень організмом. Таким чином людина гине від отруєння. Після однієї години перебування в приміщенні, у повітрі якого міститься лише 0,1% СО – людина непритомніє. При концентрації чадного газу у приміщенні на рівні 0,5% – смертельно небезпечне отруєння наступає вже за 20 хвилин. При вмісті 1% його у повітрі – через хвилину. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку не спроможна врятуватись.

Фахівці ПАТ «Волиньгаз» підготували кілька порад, як вберегти себе та свою родину від отруєння чадним газом:

при користуванні газовими приладами для забезпечення доступу повітря в приміщення необхідно відкривати кватирку;

щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів та скупчення чадного газу в приміщенні, мешканцям домоволодінь необхідно здійснювати огляд димових каналів не рідше одного разу на місяць у зимовий період;

за допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряти тягу в димових та вентиляційних каналах. Для цього прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка залишиться нерухомою – тяга в димоході відсутня – газовими приладами користуватись заборонено;

не рідше одного разу на рік, перед початком опалювального сезону організувати обстеження стану димовентиляційних каналів. Для цього необхідно звернутись в спеціалізовану організацію, яка має дозвіл на обслуговування і ремонт димових та вентиляційних каналів.

Не користуйтеся газовою плитою для обігріву приміщення – при тривалій роботі газової плити повітря забруднюється шкідливими продуктами згорання газу, зокрема чадним газом.

Пам’ятайте, що для безпечного використання газу і його повного згоряння необхідно забезпечити інтенсивне надходження повітря. Ось чому, при утепленні оселі важливо пам’ятати: закривати вентиляційні решітки і кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади – заборонено. Відкривайте вікно на провітрювання, перевіряйте тягу до вмикання газових приладів та під час їхньої роботи. Не користуйтеся несправним газовим обладнанням, за відсутності тяги, при зруйнованих оголовках димоходів.

При виявленні запаху газу та відсутності тяги у димовентиляційних каналах треба закрити кран подачі газу, відкрити вікна та двері і викликати аварійну службу за номером 104. Після виклику залишайтеся на зв’язку – диспетчер аварійної служби ПАТ «Волиньгаз» надасть усі необхідні інструкції.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися