За українське село заступиться «ЗАСТУП»
Актуально

За українське село заступиться «ЗАСТУП»

30 липня 2014, 15:09
1
10
Сподобалось?
10

26 липня 2014 року волинська делегація взяла участь у Форумі Всеукраїнського об'єднання «ЗАСТУП»  (За Соціальну Трудову Українську Перспективу).

 

Форум відбувся у Києві у знаковому для аграрників України місці - на території  Виставки досягнень народного господарства - де ще від радянських часів проводилися виставки аграріїв, свята врожаїв, з'їзди та форуми селян.

У суботу, 26 липня, погода в столиці сприяла виключно відпочинку - понад 32 градуси...

Форум аграріїв вистояв і у таку спеку: під відкритим небом зустрілися понад чотири тисячі представників нещодавно створеного всеукраїнського об'єднання з усіх областей нашої країни.

У вітальному слові Ірина Синявська  - голова громадської організації «Всеукраїнське об'єднання «ЗАСТУП» - звернулася до сільгоспвиробників, переробників, керівників сільських громад, простих селян-одноосібників і тих людей, які розуміють, що годують нашу державу не великі промислові підприємства розвинених регіонів, а саме аграрники та селяни. Які незважаючи на постійні труднощі останніх років, нерозуміння і відсутність підтримки влади, продовжують вирощувати високі врожаї і забезпечувати сільськогосподарською продукцією населення всієї держави. Пані Ірина, як голова об'єднання, була вражена винахідливістю учасників форуму, які у таку спеку швидко знайшли вихід і використали перший номер газети «Заступ», для «заступу» від липневого сонця. «Мені це нагадує справжніх дачників, які прикрившись від сонця продовжують працювати на своїх ділянках», -  зауважила Ірина Синявська.

Учасники Форуму  прийняли рішення щодо основних завдань новоствореного об'єднання. Це і захист та підтримка аграріїв і сільських територіальних громад, і громадський контроль над діяльністю місцевих органів влади та місцевого самоврядування, і розробка реальних програм в інтересах сільгоспвиробників і споживачів, і «прокопування» широкої  дороги до європейського продовольчого ринку.

Загалом, усі присутні висловили повну підтримку озвученим закликам та перспективам, проте у розмовах з рядовими учасниками форуму були озвучені й інші пропозиції.

Від Волині участь у форумі взяло участь понад 150 представників з усіх районів області. Багато з них висловили свої думки щодо перспектив об'єднання «Заступ».

 

Іванна Козачук, с. Липини, соціальний працівник:

- Я увесь день ходжу по Києву, не знімаючи бейджика учасника форуму, бо горджуся, що я взяла у ньому участь. Я працюю із селом і знаю чим село дихає сьогодні, як і я сама все дитинство з подругою Уляною пасла корову на полі за рідним селом... Впевнена, що таку силу підтримає і місто, яке по великому рахунку виживає завдяки старанню наших селян.

Уляна Шульгач, с. Липини, помічник менеджера:

Я бачу перспективу у такому об'єднанні. Якщо його учасники надумають створити власну партію для захисту інтересів селян, я відразу вступлю до її лав. Наші сусіди  і знайомі не мають де працювати, тому, якщо появиться така сила, яка зможе захистити їхні інтереси, це буде правильно.

 

Віктор Оверчук, с. Лище, голова райради профспілки працівників АПК:

- Сільське господарство для нашої держави завжди буде пріоритетним. Я понад 8 років працюю у профспілці АПК, і вважаю, що і сьогодні, і у майбутньому сільськогосподарське виробництво  буде флагманом нашої економіки. І тільки з його відбудови можна почати відродження нашої держави й підняти з колін інші галузі господарства. Інтереси трудового села ми повинні захистити. І не тільки простих селян і фермерів, а в першу чергу агрохолдингів, які можуть створити основу нашої аграрної країни і підняти рейтинг нашої держави.

 

Павло Пастерук, село Баківці, одноосібник:

- Я найбільше наполягав би на приділенні державою основної уваги саме одноосібникам. Я обробляю три гектари землі, ще 7 здаю в оренду, вирощую птицю, худобу... Вся статистика показує, що половину с/г продукції в Україні виробляє саме простий селянин. Виникає питання: ось я непрацюючий працівник села... Я не маю ніяких преференцій від держави, хоч і виробляю затребувану продукцію. Мене навіть оформити як працівника не можуть - наше законодавство такого просто не передбачає. Я двома руками за створення кооперативних господарств. Маю надію, що новий заступник голови Волинської облдержадміністрації фермер Микола Собуцький, наші ініціативи буде підтримувати. І добре було б, щоб громадські організації та партії були на нашій стороні.

 

Головну думку всіх волинських делегатів підсумував керівник Волинської обласної організації ВО «Заступ» Ростислав Войтюк:

- ВО «Заступ» було утворене для виконання важливих завдань і створення перспектив перетворення аграрної галузі нашої держави в одну з провідних. Але важливо, що не тільки в інтересах селян, а особливо в інтересах споживачів сільськогосподарської продукції, які проживають в містах.

Волинська область є прикордонним краєм, який вже давно почав переймати досвід аграрників Польщі та інших європейських держав і ми можемо стати представниками аграрної європейськості для всієї України.

І головним є не тільки наше бажання, а й те, щоб нас почула влада і весь народ. Українці вміють працювати і працюватимуть завжди!

Після завершення форуму волиняни скористалися можливістю і відвідали Києво-Печерську лавру, Хрещатик та місця розташування палаточного містечка на Майдані.

Володимир Камінський


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • олег
    олег

    Я б ще зрозумiв якби лiдером "Заступ"-був якийсь знаний на всю Украiну фермер-а то баба Вера-януковича губернатор!!!!!!!

    4 жовтня 2014, 08:03
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися