Унікальні експонати Музею марки
Культура

В Російській імперії марки гасили... тризубом!

14 жовтня 2016, 19:47
0
0
Сподобалось?
0

У Вінниці відкрився єдиний в Україні Музей української марки. Його основу становить колекція американця українського походження Олександра Балабана. Вона йому дісталась у спадок від батька Якова, сотника УНР, який був офіцером артилерійського відділу в бою під Крутами і дивом тоді вижив.
Яків Балабан – вихідець із Вінниччини (народився біля Ямполя). Після тих сумнозвісних подій він був змушений емігрувати за кордон. Свою колекцію почав збирати у середині 20 століття. Вірив, що його марки у майбутньому стануть підтвердженням тих історичних подій та фактів, які ретельно намагається знищити Росія.
За оцінками американської асоціації філателістів, це найбільша колекція українських марок у світі. Вона налічує близько 10 тисяч експонатів. У Вінниці поки експонуватиметься незначна її частина. Тут є екземпляри з лімітованих колекцій, які збереглися лише у кількох примірниках. Найстаріші марки, гашені в різних українських містах, датовані 1850 роком. Є конверт з поштовим штемпелем 1830 року. І навіть марки Російської імперії, гашені українським тризубом! Нашим гербом колись гасили марки у Ростові-на-Дону – і цьому підтвердженням один з експонатів. Цікавий екземпляр присвячений проголошенню Незалежності Карпатської України 15 березня 1939-го. Є марка на авіалисті Львів–Відень з надпечаткою авіапошти та печатками львівської пошти на марках Австрії для першої регулярної поштової лінії Відень – Краків – Львів – Київ (1918).
На відкриття музею імені свого батька з Америки приїхав Олександр Балабан. Він розповів, що тато про такий музей міг тільки мріяти. Адже за життя показати свій доробок в Україні він не міг – боротьба з нашою історією велася надто жорстко.
– В Україні ніхто не міг збирати марки, таких людей переслідували і знищували. Тому нині в Україні нема багато українських марок. Їх, аби врятувати, вивозили за кордон – у Польщу, Німеччину, Америку. Я спеціально не передавав свою колекцію раніше. Чекав, щоб Україна стала вільною і прийшла українська влада. Інакше старі комуністи цю колекцію знищили б, – зауважив пан Олександр.
Наталія КРАВЧУК, Вінницька область
Фото із сайту Вінницької міської ради


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися