Богдан ЗДРОК
Культура

У Турійську вп’яте відбувся конкурс повстанської пісні

24 жовтня 2016, 15:30
0
0
Сподобалось?
0

Уже стало традицією перед початком конкурсу відвідувати могили повстанців і відправляти молебень. Учні та дорослі помолилися біля могил полеглих за волю України на кладовищі колишнього села Волосівка, біля пам’ятного знака полеглим повстанцям у селі Купичів та у Ту­рійську. Саме у райцентрі відбувся ювілейний, п’ятий, конкурс-фестиваль. Адже учні місцевої школи-гімназії торік за виконання пісні «Йшли селом партизани» отримали Гран-прі.
Оскільки конкурс був ювілейний, то й почався він по-особливому. Короткий відеофільм Волинського телебачення нагадав глядачам і учасникам, як все починалося – на імпровізованій сцені у холі Новодвірської школи. До речі, цікаво було почути, як склалася доля перших переможців конкурсу. Діана Рибачук з Осьмигович та Ірина Сливинська з Рудки-Козинської стали студентками факультету музичного виховання Луцького педколеджу. А Роман Гінгін зараз захищає кордон нашої країни.
– З року в рік ми мали змогу спостерігати, як викристалізовувався, зростав творчий рівень учасників конкурсу, – зазначив шеф-редактор Всеукраїнського тижневика «Вісник+К» Євген Хотимчук. – Незмінним залишається те, що у ньому беруть участь учні шкіл сільської місцевості і самі пісні мають бути повстанські – ті, яких співали хлопці у криївках, у лісах, йдучи на смерть. Саме на таких піснях виховується українська нація.
Отож, підбір репертуару був вирішальним при визначенні переможців. Зал буквально завмирав, сльози наверталися на очі, коли слухали «Баладу про повстанця» у виконанні Ірини Маїло зі школи села Бобли чи «У лісі під дубом столітнім» учня школи-ліцею селища Луків Богдана Здрока. Хлопець розповів, що пісню він почув від своєї бабусі Галини, якій 82 роки і вона знає та співає дуже багато повстанських пісень. А учні школи Рудки-Козинської вразили двічі – перший раз своїм дзвінким «Віночком повстанських пісень», другий – коли підняли жовто-блакитний прапор, який побував у війні на сході і був переданий місцевій школі воїнами із цього села.
Цьогоріч у конкурсній програмі кількість учасників побила рекорд – їх було п’ятнадцять. Журі було дуже важко визначитися з переможцями. До речі, його професійний рівень також значно зріс – і цього року, крім шеф-редактора «Вісника+К» Євгена Хотимчука, спонсора, керівника СВК «Дружба» Турійського району Петра Камельчука, голови Турійської райради Ольги Черен, конкурсантів оцінювали методист Ту­рійського районного будинку культури Андрій Полячук та шоу-мен, директор центру культури і дозвілля Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Сергій Скулинець.
Після тривалих дискусій Гран-прі присудили вокальному гурту із села Рудка-Козинська Рожищенського району. Перше місце вибороли господарі – тріо дівчат із Турійської гімназії за виконання пісні «Гей, степами». Друге присудили Богданові Здроку із Лукова та вокальному гурту школи Нового Двора за виконання пісні «Хлопці із лісу». Третє дісталося хлопчачому гурту із Озерян за пісню «Ой там на горі, на Маківці» і дуету із Турійської школи (пісня «На покинутім згарищі»). Ну а приз глядацьких симпатій поїхав у Бобли, він дістався учениці місцевої школи Ірині Маїло. Приз голови районної ради Ольги Черен вручили Костянтину Кіцу із Макович за виконання пісні «Десь там далеко на Волині».
Треба сказати, що того дня всі учасники отримали дипломи, призи, грошові премії. Прозвучала ідея наступного року фестиваль провести у колисці УПА – урочищі «Вовчак».
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися