Музей у селі Городок
Культура

Перший сільський музей — у городку

8 листопада 2016, 16:20
0
0
Сподобалось?
0

Восени 1896 року в селі Городок, що межує з Рівним, було відкрито перший краєзнавчий музей у тодішній Волинській губернії, заодно перший світський сільський музей в Україні.
Ініціатором став мировий суддя, віце-посол УНР в Берліні, барон Федор Штейнгель. У Городку, де оселився, він разом з приятелем Миколою Біляшівським заснував світську експонатозбірню.
Музейна установа під керівництвом Штейнгеля розвинула широку діяльність: тут відбувалися наукові конференції, історики та краєзнавці готували доповіді та реферати, звідсіля вирушали експедиції на розкопки.
Загалом Городецький музей, для розвитку якого барон Штейнгель не шкодував ані власних зусиль, ані суттєвих капіталовкладень, здійснював усебічне дослідження Волинського краю і співпрацював із цілою когортою видатних науковців свого часу. Однак у роки Першої світової війни музейна установа припинила існування. Експонатні збірки й бібліотека були евакуйовані з Городка. Частина – до Києва, частина – на Кавказ. Їх подальша доля, на жаль, і досі під завісою таємниці.
Сергій Новак,
Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися