Василь ГУРСЬКИЙ з урожаєм
Культура

16-кілограмові кавуни з поліської грядки

12 листопада 2016, 10:50
0
0
Сподобалось?
0

  5 листопада у Василя Федоровича Гурського із села Глухи Старовижівського району був день народження – 63 роки. Із цієї нагоди дружина Світлана Володимирівна готує різні смаколики. Та головною родзинкою святкового столу завжди є… кавуни, вирощені господарем власноруч. Цьогоріч вродили справжні велетні!

Незвичним для Полісся заняттям Василь Федорович захопився літ вісім тому. Пригадує, як його вразила публікація в газеті про селянина з Волині, що зумів на присадибній ділянці зібрати добрий врожай баштанних. Замовив насіння, висіяв кавуни на… пенькові (на ньому примостив колесо з чорноземом, яке й стало грядкою) – і сам отримав перший урожай кавунів. Правда, вони були не такі великі, як херсонські, проте ароматні й смачні.
З роками чоловік узявся вдосконалювати техніку вирощування. Вишукував різні рекомендації, щось пробував своє. Якщо раніше висівав насіння просто в полі, то нині різні сорти – ранні, середні та пізні – сіє вже під агроволокно, щойно блисне весняне сонечко, і лиш потім з розсади вони «переїжджають» на відкриту земельну ділянку. І стали родити кавуни великі та солодкі, із соковитим червоним щільним м’якушем. Ними родина смакує від пізнього літа до кінця осені, бо мають баштанні на п’яти сотках. А нинішній врожай потішив господаря особистим рекордом – з-поміж інших великих «смугастиків» одна ягода виросла вагою аж 16,5 кілограма!
– Першого кавуна тато завжди вирізає десь наприкінці серпня, коли ми всі гуртом з’їжджаємося до батьків копати картоплю, – розповідає одна з трьох доньок Гурських Ніна. – Вибирає найбільшого, який найкраще дзвенить. Тоді в нас перша проба. Такого в магазині чи на базарі не купите. Наш кавун червоніший і соковитіший за херсонський. І навіть коли дуже стиглий, то не трухлявий, як куплений, а щільний, тверденький і соковитий.
Лежать вдома у Гурських кавуни до першого снігу. Певно, й довше протрималися б, та надто смачні!
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися