Культура

Литва подарувала Вишнівцю колекцію портретів

19 листопада 2016, 13:10
0
0
Сподобалось?
0

У Вишнівецькому палаці урочисто відкрили виставку «Князі Вишневецькі – спільна культурна спадщина та історична пам’ять Литви і України». В експозиції представлено 14 князівських портретів («парсун»), які Міністерство закордонних справ Литви передало Вишнівцю на безтермінове зберігання. Презентацію відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.
Подаровані картини є майстерними копіями, зробленими з фотоілюстрацій оригіналів, які зберігаються у музеях Литви, України та Білорусі. В експозиції «парсуни» охоплюють період XVI-XVIII ст. Є тут один з перших князів – знаменитий Дмитро (Байда) Вишневецький, засновник Запорозької Січі, його молодший брат Костянтин Іванович – староста Житомирський. Є також портрети представників королівської і княжої гілки Вишневецьких – знаменитого політика XVII століття Яреми Вишневецького, мецената Януша Вишневецького, коронного гетьмана часів Хмельниччини Дмитрія Єжи Вишневецького, короля Речі Посполитої Михайла-Корибута Вишневецького. Завершує галерею останній родовий дідич Вишнівця і останній представник роду Михайло Серватій. Він започаткував знамениту вишневецьку книгозбірню – одну з кращих приватних бібліотек Європи XVIII століття. Частково вона увійшла до складу Національної наукової бібліотеки ім. Вернадського.
Вартість подарованої колекції невідома. Кожне полотно невдовзі поставлять на балансовий облік і оцінять. Судячи з дорогих багетів, коштує литовський дар чимало.
Світлана КЛОС,
Тернопільська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися