Економіка

Які робочі руки потрібні на Волині?

8 листопада 2016, 15:46
0
0
Сподобалось?
0
Питання про те, що кожен громадянин України повинен мати достойну роботу з гідною платнею, а роботодавець має бути забезпечений кваліфікованими кадрами, нещодавно обговорювали у Волинському обласному центрі зайнятості під час засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості.

За словами директора обласного центру зайнятості Раїси Кучмук, серед основних чинників впливу роботодавця на ефективність ринку праці є професійне навчання працівників та соціальна відповідальність роботодавця. Раїса Євгенівна зауважила, що на сьогодні є можливості для трудової зайнятості для всіх, не залежно чи ви з глибинки Полісся, чи з райцентру. Для прикладу, на Волині 45 роботодавців щодень довозять тисячі працівників на відстані від декількох до сотні кілометрів. До того ж, на Волині розширюється список вакансій, яких на сьогодні потребує ринок праці. А це – вчителі, комплектувальники, водії, продавці, слюсарі з ремонту авто, лікарі та електрогазозварювальники. Загалом, актуальними в базі даних служби зайнятості є 2,5 тисячі вакансій від роботодавців Волині. На цей же період минулоріч – було 1,5 тисячі вакансій. Безробітних зареєстровано по області вісім тисяч, що на три тисячі менше пошукачів роботи, як в минулому році. Це, як зазначила Раїса Кучмук, загроза для сучасного ринку праці. Насамперед, це свідчить про відтік робочої сили за кордон. Підтвердив думку щодо загроз на ринку праці і генеральний директор ПАТ «Волинь-Авто» Юрій Корольчук, який наголосив на відсутності мотивації працівників до офіційного працевлаштування. На його переконання, основний вплив роботодавців на ринок праці через полегшення для працівника виробничого процесу, створення гідних і безпечних умов праці. Особлива увага служби зайнятості приділена працевлаштуванню учасників АТО. Для підприємств, установ та організації із численністю працюючих понад 20 осіб встановлена квота, відповідно до якої 5% чисельності штатних працівників – це особи, які мають додаткові гарантії в працевлаштуванні. Як розповіла Раїса Кучмук, це люди з інвалідністю, а віднедавна й учасники бойових дій в зоні АТО.
Раїса Євгенівна закцентувала на важливості прогнозування та дослідження ринку праці.
– Ця функція не закріплена за жодною держструктурою. Ми, як служба зайнятості, ініціювали проведення таких досліджень. Було охоплено понад 86 тисяч працівників. Виявилось, що на підприємствах Волині працюють 11,6 тисячі пенсіонерів та люди, які перебувають у довготривалих відпустках, – додала керівник служби зайнятості. – Вони ще раз підтвердили прихований дефіцит робочої сили та низьку мотивацію пошукачів роботи до активного пошуку офіційної зайнятості.
Члени координаційного комітету позитивно оцінили організацію службою зайнятості економічних оглядів Волині та запропонували продовжити цю практику із залученням більш широких кіл громадськості. До слова, на сайті обласної служби зайнятості розміщено понад 350 повідомлень про історії працевлаштування безробітних Волині та 70 презентацій підприємств.
Катерина ЛОЗИЦЬКА,
Волинська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися