Економіка

Волинь з хорошими результатами впровадження реформ

19 листопада 2016, 16:50
0
0
Сподобалось?
0

Децентралізація – чи не найуспішніша нині реформа. Віддалені села, депресивні райони та невеличкі міста отримали реальний шанс змінитися. Завдяки реформі нарешті можна позбутися фінансової «драбини» у вигляді району, області і столиці. Як це відбувається на ділі, розповів заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук.
За його словами, реформа передбачає розкрупнення районів, у результаті вона наблизить до людей усі соціальні блага. Мовляв, після децентралізації громади отримають у власне розпорядження основні ресурси місцевого самоврядування: землю, права встановлення місцевих податків і зборів, достатніх для виконання власних повноважень і стимулювання свого економічного розвитку.
Загалом, як зазначив посадовець, Волинь активно працює у напрямку впровадження реформи.
– Волинь посідає середні позиції в масштабі держави за темпами створення об’єднаних територіальних громад. Водночас приклади перших створених ОТГ – успішні. Однак після добровільного об’єднання основної маси громад залишаться ті, які з тих чи інших причин були пасивними. Тоді розпочнеться другий етап, передбачений поки не затвердженим законопроектом «Про адміністративно-територіальний устрій», що остаточно розподілить ті громади, котрі самі не ухвалили рішення. Думаю, це відбудеться у дворічний термін.
Сергій Кошарук наголосив, що на Волині цьогоріч у грудні обиратимуть керівництво у восьми ОТГ.
Відповідаючи на запитання, що має домінувати в процесі об’єднання громад – добровільність чи фінансова перспектива, посадовець зауважив: обидва аспекти є важливими, також велику увагу звертають на інфраструктуру, адже без інфраструктурного аспекту не може йтися про об’єднання.
– Децентралізація – не просто об’єднання територій, – наголосив Сергій Дмитрович. – Її основний момент – підняти активність мешканців села. Люди мають усвідомити, що вони і є об’єднана громада. Саме від них залежить, як далі розвиватиметься їхня місцевість. З держбюджету виділяють певну субвенцію, однак громади мають бути самодостатніми в плані реалізації своїх проектів.
Зауважимо, наразі на Волині в рамках процесу децентралізації створено сім об’єднаних територіальних громад. Це дало їм змогу в фінансовій та бюджетній сферах взаємодіяти з Києвом напряму, як це роблять міста обласного значення. Тож у скарбницях громад побільшало коштів, якими вони розпоряджаються самі. До того ж кожна з ОТГ отримала від держави допомогу у вигляді субвенції для розвитку інфраструктури. Сергій Кошарук висловив упевненість, що 2017-й рік стане вирішальним у плані децентралізації, а в 2018-му, найімовірніше, триватимуть завершальні процеси об’єднання.
Катерина ЛОЗИЦЬКА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися