Економіка

Як індивідуальний облік тепла зможе зберегти гроші українців

7 березня 2017, 16:23
0
0
Сподобалось?
0

Самому регулювати температуру батарей у себе в квартирі. І платити за опалення в два, а то і три рази менше. Уже незабаром це може стати реальністю для жителів усіх без винятку багатоповерхівок, підключених до централізованого опалення. Навіть старих хрущовок або сталинок. Зараз – поставити там лічильники на тепло в кожній квартирі фактично неможливо. Замість них, у мільйонів українців незабаром можуть з'явитися зовсім інші прилади: їх прикріплять прямо на батарею в кожній кімнаті.

Це схоже на поганий жарт. І людям зовсім не смішно. У них – дві проблеми. Перша – величезні суми в платіжках за тепло. А друга проблема – спека в квартирі. Батареї настільки гарячі, що доводиться відкривати вікна. Житель Борисполя Ігор Вішталюк каже – навіть в холодний лютий у його квартирі було тридцять градусів. Та ж ситуація – і в сусідніх будинках.

Хтось скаржиться на спеку. Хтось скаржиться на холод. Але зробити з цим що-небудь – ні ті, ні інші – не можуть. У абсолютної більшості українців, будинки яких підключені до централізованого опалення, немає можливості регулювати температуру в своїй квартирі. І всі заклики чиновників економити тепло – для них звучать, як знущання. Адже платіжки приходять на квадратні метри. А що, якби у кожної родини був власний квартирний лічильник на тепло? Тоді з'явився б сенс встановлювати у себе на батареях ось такі терморегулятори. Зробиш батарею трохи холодніше – твій лічильник вже крутиться повільніше – ось і економія.

До цього вже давно звикли жителі ЄС. Так роблять все більше українців. Йдучи на роботу – ставити батарею на мінімум. Навіщо гріти порожню квартиру? Увечері повертаєшся додому – і якщо шістнадцять градусів це занадто прохолодно – повертаєш комфорт поворотом терморегулятора.

В Україні зараз справжній бум установок таких індивідуальних лічильників тепла. З їх допомогою можна знизити плату за опалення вдвічі, а то і втричі – при цьому не потрібно мерзнути у себе в квартирі – а лише розумно економити.

Але поставити такі лічильники можна тільки в нових будинках – побудованих за останні десять років. Там – горизонтальна схема опалення – і тепло подається окремо в кожну квартиру. У багатоповерхівках ж, що постарше – а їх – більшість – схема вертикальна. Встановити в таких будинках лічильники на кожну квартиру – фактично неможливо. Але замість лічильника – можна поставити інший прилад. Він називається розподільник. Розміром – з дві сірникові коробки. Кріпиться – прямо на батарею.

На відміну від лічильника – тут навіть не потрібно виписувати свідчення. Розподільник сам буде подавати їх теплопостачальної організації.

Віктор Токаренко – представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Це відомство зараз працює над тим, щоб будь-який українець міг собі поставити такий прилад. Зараз розподільників в країні практично немає. Методика зняття показань з них – не розроблена. А значить встановлювати їх – поки безглуздо. Але вже незабаром – обіцяють у відомстві – всі необхідні нормативні документи розроблять і затвердять.

Розподільники тепла вже давно працюють у багатьох країнах ЄС і навіть у Росії. Житель кожної квартири, де є такі прилади, платить виключно за себе, за те тепло, яке спожив.

В Україні ж – часто доводиться платити і за себе, і за того хлопця. Наприклад, один з мешканців вашого будинку розширив свою житлову площу – зробив прибудову, або зніс стіну між балконом і кімнатою. Так роблять все більше людей, каже експерт з енергозбереження Святослав Павлюк.

Швидше за все – демонтувавши стіну – прибрали і батарею. А нову – поставили під стінкою балкона. Але тут потрібна батарея потужніша, адже тепер з квартири йде набагато більше тепла.

Але того, хто затіяв таке перепланування, це турбує мало. Адже в будівлі стоїть тільки загальдомовий лічильник. І все додаткове тепло, яке забрала велика батарея на його балконі – рівномірно розподілиться між усіма мешканцями будинку. Виходить – сусід краде у вас гроші. Таких людей вже прозвали "балконьєри".

А ще – у Вашому домі може працювати магазинчик або контора, яка нелегально вріжеться в систему теплопостачання.

Таких проблем в принципі бути не може тільки там, де є облік споживання тепла на кожну квартиру. Раніше – це мало кого хвилювало. Але після того, як тарифи виросли в рази – все змінилося. На сайті Київради навіть зареєстрували електронну петицію – з вимогою зробити можливим індивідуальний облік тепла в будинках з вертикальною розводкою опалення. І вона дуже швидко набрала необхідні десять тисяч голосів. Тепер місцева влада зобов'язана офіційно розглянути це питання. Але поки що – лише створена комісія. Хоча давним-давно можна було б домогтися конкретних результатів, кажуть експерти.

Втім, ні лічильники, ні розподільники тепла – проблему повністю не вирішать. Якщо з будинку через щілини випаровується тепло, дірявий дах і прогнилий підвал – прилади обліку лише фіксуватимуть величезні тепловтрати – які втіляться в космічні суми в платіжках. Термомодернізацію і індивідуальний облік – потрібно проводити одночасно. Це дорого. Але Україна – не настільки багата, щоб дозволити собі цього не робити.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися