Як всиновити дитину?
З перших уст

Як всиновити дитину?

28 травня 2015, 15:43
0
0
Сподобалось?
0
«Ми з чоловіком живемо вже 13 років. У нас немає дітей, тож хочемо взяти з дитбудинку. Мій чоловік три роки працює на державній роботі, я домогосподарка. У нас велика хата на шість кімнат, є всі документи на будинок, живемо лише удвох. Скажіть, будь ласка, куди нам звертатися і які документи потрібно підготувати?»
Ірина,
Шацький район Волинської області
 
 
В Україні існує чотири сімейні форми виховання: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу. 
Найкраща форма влаштування дитини з погляду захисту прав та її інтересів – це, звісно, усиновлення. Усиновлений набуває всіх прав законного сина чи дочки своїх нових батьків. Дитина має право на проживання з усиновителями та успадкування їхнього майна. І юридичний зв’язок дитини зі старою родиною припиняється.
Якщо Ви твердо вирішили усиновити дитину, Вам потрібно подати до служби у справах дітей за місцем вашого проживання такі документи: 
• Спільна заява про бажання усиновити дитину.
• Паспорт, довідку з місця роботи про посаду та заробітну плату. 
• Копію свідоцтва про шлюб.
• Медичний висновок здоров’я (обов’язково вказуються висновки дерматовенеролога, психіатра, фтизіатра, терапевта, нарколога).
• Довідка про відсутність судимості, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання.
• Копії документів на житло.
Згідно з поданими документами, служба у справах дітей протягом 10 робочих днів обстежує умови проживання заявників, складає відповідний акт та ставить на облік кандидатів в усиновителі і готує висновок про можливість бути кандидатами в усиновлювачі.
Опіка (піклування) встановлюються для виховання дітей, які не досягли 15-ти років і залишилися без батьківського піклування, а також для захисту їхніх особистих і майнових прав та інтересів таких дітей. Піклування – над неповнолітніми з 15 до 18 років.
Прийомна сім’я – сім’я (або одинока людина), що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання на свою житлову площу від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Вони можуть виховуватися тут до 18-річного віку (у разі продовження навчання до 23 років). Діти, влаштовані до прийомної сім’ї, зберігають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і можуть бути усиновлені. Також вони мають право підтримувати стосунки з біологічними батьками або родичами. Кандидати у прийомні батьки повинні обов’язково пройти навчання, яке організовується обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Дитячий будинок сімейного типу – тут беруть на виховання не менше п’яти дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітлахів (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати десять осіб. Вихованці перебувають  до 18-річного віку, але не пізніше досягнення ними 23 років. Діти-вихованці мають право підтримувати особисті контакти з біологічними батьками та повертатися в родини. Форму їхнього спілкування з родичами визначає орган опіки та піклування за погодженням з батьками-вихователями. Батьки-вихователі є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень.
Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися