ТМ «Makarella» разом із журналістами шукали сліди «шкідників» у макаронах
З перших уст

ТМ «Makarella» разом із журналістами шукали сліди «шкідників» у макаронах

29 серпня 2016, 15:37
0
5
Сподобалось?
5

Раніше ми розповідали про ситуацію, яка виникла навколо продукції волинського виробника ТМ «Makarella». Журналістка Катерина Дулапчій через «Фейсбук» розповіла, що знайшла у макаронних виробах ТМ «Makarella» (у промоційному пробнику, який роздавали на фестивалі їжі у Луцьку) хробаків. ТОВ «Продовольча компанія «Заграва», яке є виробником макаронних виробів ТМ «Makarella», відчуваючи відповідальність перед споживачами, продемонструвало повну відкритість у дослідженні цього питання. Журналісти усіх луцьких ЗМІ отримали пропозицію самостійно проінспектувати виробництво ТМ «Makarella». Мала таку нагоду й авторка посту у «Фейсбук», проте його проігнорувала. «Вісник+К», натомість, можливістю скористався.

Перед тим, як потрапити на виробничі лінії, ми поспілкувалися з Лілією Ільчишин – людина, яка віповідає за безпечність макаронних виробів. А саме, пані Лілія є керівником групи безпечності і впровадження на підприємстві системи HACCP.  Підприємство ще у 2015 році було сертифіковане за цією системою, яка вважається найбільш досконалою у світі. У травні 2016 року після проходження аудиту отримали підтвердження сертифікату про дотримання усіх норм системи HACCP.

Лілія Ільчишин зазначає, що контроль за якістю починається на етапі закупки сировини. ТОВ «ПК «Заграва» надає перевагу тим постачальникам, які також пройшли сертифікацію HACCP. Основною сировиною на виробництві, звичайно, є борошно. Тож постачальник повинен на кожну партію надати документи про власний контроль за якістю поставленої сировини. Крім того, борошно повторно проходить перевірку у сертифікованій лабораторії, з якою співпрацює ТОВ «ПК «Заграва». І лише після цього, у разі відповідності показників вологості, білості та клейковини, сировина приймається на виробництво. Далі за безпеку сировини відповідає уже безпосередньо виробник. Борошно у силосах подовгу не залежується, закупка відбувається під кожен окремий запуск лінії. А документи дбайливо лягають у спеціально заведені справи.

На виробництві запроваджена спеціальна програма захисту від шкідників. Обслуговує дератизаційна компанія, яка також має сертифікацію HACCP. До речі, відповідне обладнання, ми помітили уже під час екскурсії виробничими цехами та складськими приміщеннями. Тут різного роду індикатори, лампи для знищення шкідливих мікроорганізмів, живоловки на феромонах тягнуться уздовж усіх стін (отруйні речовини категорично не використовуються).

Щодо самого виробництва, то тут господар Лідія Нестерук - начальник виробництва.

Вона посвятила нас у тонкощі процесу. Починається усе із підготовки борошна. Воно долає багаторівневу систему сит. Тут як кажуть, навіть комар не проскочить.

Другий, не менш важливий, компонент макаронної продукції – вода. Вона також проходить попередню серйозну систему очистки за допомогою спеціальної таблетованої солі.

Лише на наступному етапі борошно і вода змішуються. Потім тісто йде через матриці, котрі визначають форму майбутніх макаронин – чи то будуть традиційні «ракушки», «трубочки», «спіралі», або й «звірятка», які смакують дітлахам.

Далі макарони-напівфабрикати проходять термічну обробку у двох потужних промислових сушках. Перед відправкою на пакувальну лінію уже готова продукція охолоджується. До речі, на виході практично із кожного агрегата працівники виробничого цеху контролюють показники вологості.

– Надмірна волога – загроза виникнення плісняви. Оскільки наша продукція має зберігатися до двох років, тримаємо показник вологості навіть трохи менше від гранично дозволених нормативів. Тому  ніколи не мали проблем, – каже Лідія Нестерук, яка має солідний стаж роботи на різних макаронних фабриках.

«Найслабше» місце у плані безпечності продукції, на лінії знаходиться уже у фасувальному цеху. Тут найбільший відкритий відрізок, де відбувається, знову ж таки, контроль вологості та відсів некондиційних макаронин. Нині фахівці ТМ «Makarella» працюють над тим, як усунути цей маленький недолік.

Розфасовані макарони з виробництва відправляються на розташований поруч склад. Тут безпека теж на рівні. Вікна приміщення закриті москітними сітками, вздовж стін стоять ті ж живоловки на феоромонах. Складське приміщення надійно ізольоване, а коли амбарні ворота відкриваються для завантаження-розвантаження продукції, вмикається спеціальний ультразвуковий сигнал для відлякування «живності».

Тут же, на складі, ми попросили показати нам промоційні пробники, на які скаржилася Катерина Дулапчій. У пакетиках, вміст яких як на долоні, бо вони абсолютно прозорі, шкідників ми не виявили.

Прощаючись із ТОВ «Продовольча компанія «Заграва» ми не могли не поцікавитися реакцією директора Наталії Ничай на оприлюднену негативну інформацію щодо продукції під торговою маркою «Makarella».

– Чесно скажу, ми спочатку були шоковані. Одразу переглянули усю партію продукції, яка лишилася після фестивалю, та нічого подібного не виявили. Але потім емоції відійшли і… зараз навіть вдячні цій ситуації. Адже завдяки тій публікації ми почули думки та отримали відгуки наших споживачів. Вони самі почали нас захищати. Люди знають ТМ Makarella, впевнені у  високій якості продукту. Отже, ми знаходимося на правильному шляху і не підведемо наших споживачів, – зазначила Пані Наталія.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися