Під час відпочинку на Світязі студентка підхопила хворобу Лайма
З перших уст

Під час відпочинку на Світязі студентка підхопила хворобу Лайма

20 липня 2017, 18:25
0
0
Сподобалось?
0

У Волинській обласній інфекційній лікарні проходить стаціонарне лікування студентка одного з волинських вишів. Дівчина у кінці травня відпочивала у приватному секторі села Світязь Шацького району. Її вкусив кліщ, а через місяць у студентки почали проявлятися симптоми хвороби Лайма. В інфекційній лікарні діагноз підтвердили лабораторно.

Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

Хворобу Лайма називають кліщовим бореліозом, тому що її викликають спірохети Borrelia burgdorferi, які передаються людині від інфікованих кліщів. Є дані, що в деяких регіонах України вражені до 70% кліщів із всієї популяції.

Цікаво, що проведення аналізу кліща на бореліоз не дає чіткої відповіді, чи була інфікована сама комаха, і чи заразила вона людину. Бо не відомо, в якій частині тіла кліща були бактерії і чи встиг він їх вприснути у тіло.

– Тож, в ідеалі, варто проконсультуватись в інфекціоніста. Але якщо такої можливості немає, слід спостерігати за місцем укусу протягом трьох тижнів. Змащувати нічим не потрібно, особливо це стосується різних йоду та зеленки. Адже вони й самі можуть викликати алергію, навколо місця  укусу з’являється пляма, це може ускладнити діагностику, – розповідають у Волинському обласному лабораторному центрі.

Першою ознакою хвороби Лайма є поява кільцеподібної еритеми – це почервоніння шкіри, котре з’являється навколо місця укусу кліща і розповсюджується від нього у вигляді  круга, діаметром не менше 4-5 сантиметрів. Навіть якщо ви помітили щось подібне не у місці укусу, все одно необхідно терміново звернутися до лікаря.

Якщо на протязі трьох тижнів після укусу кільцеподібна еритема не з’явилась, варто здати аналіз крові на антитіла до збудника хвороби лайма.

Однак у третини пацієнтів еритема не розвивається і хвороба непомітно може перейти на другу стадію. Вона може проявлятися безпричинною температурою, болями і  запаленням суглобів. Іноді спостерігається множинна  кільцеподібна еритема, що виникає по всьому тілу. Страждає нервова система.

Аби не наражатися на небезпеку, перед походом у ліс чи парк максимально закривайте тіло, використовуйте спеціальні аерозолі для відлякування кліщів. Для своєчасного виявлення кліщів необхідно що дві години у лісі і після виходу з нього проводити само- і взаємоогляд.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися