Як підписати угоду з сімейним лікарем: покрокова інструкція від МОЗ
З перших уст

Як підписати угоду з сімейним лікарем: покрокова інструкція від МОЗ

30 жовтня 2017, 17:51
0
0
Сподобалось?
0

Медреформа в Україні стартувала і тепер кожен може вибрати терапевта, педіатра, або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі (без прив’язки до місця реєстрації), а гроші медичне обслуговування заплатить держава. Поки приписна кампанія триває у пілотному режимі. Але скоро процес запуститься на повну. Тож у Міністерстві охорони здоров’я розробили рекомендації для громадян України як обрати сімейного лікаря.

Звичайно, найскладніший момент – це безпосередній вибір лікаря. Добре якщо у вас є вже хтось кому ви довіряєте, але більшість українців є пасивними пацієнтами, тож мало знайомі з медиками. Тож і обирати доведеться або пасивно, залишившись у лікаря за адресою реєстрації, або слід збирати інформацію з порад родичів, друзів, також можна ознайомитися з кандидатурами у медзакладах та місцевих відділах охорони здоров’я.

Вивчивши інформацію можна переходити до підписання декларації. Передбачається наступний механізм. Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписуватимуть контракт з Національною службою здоров’я (через цю незалежну від МОЗ та місцевих влад структуру йтиме оплата медичних послуг), а пацієнти – декларацію з лікарями, яких самі собі обрали. Угода підписується безстроково, і діятиме до моменту, коли у пацієнта виникне бажання її розірвати і змінити лікаря. Документи, які знадобляться пацієнту для підписання декларації – паспорт та ідентифікаційний номер. Коли дорослі підписуватимуть угоди й щодо обслуговування їхніх дітей, слід мати з собою свідоцтво про народження дитини та документи обох батьків чи опікунів. Дані про укладені угоди з пацієнтами заноситимуть у систему лікарі. Для того, щоб активувати декларацію пацієнтам надходитиме спеціальний код за допомогою СМС-повідомлення. Якщо ж у людини немає мобільного телефона, лікар сфотографує чи відсканує її документи, щоб долучити їх до декларації. Лише після формування декларації в електронній системі лікар відбуватиметься її підписання сторонами у двох примірниках. Але угода не робить пацієнта «рабом» одного лікаря. Розробники медреформи передбачили й певні форсмажорні обставини, адже лікар може захворіти і має право піти у відпустку. У такому разі слід звертатися до іншого лікаря первинної ланки або у черговий заклад первинної медичної допомоги. Так само, якщо пацієнт знаходиться поза межами свого населеного пункту, може спокійно звертатись у найближчу поліклініку або лікарську амбулаторію.

Які ж медичні послуги можна буде отримати у свого сімейного лікаря. Крім безпосереднього обстеження і лікування, він, у разі необхідності, буде видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, у тому чисіл, які підпадають під програму «Доступні ліки» та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо.

З 2018 року заклад, в якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, який уклав з ним договір. Планується, що у 2018 році середня виплата на первинній ланці складе близько 370 гривень на одного пацієнта, у 2019 – 450 гривень. Тож, за розрахунками МОЗ, сімейний лікар, набравши повноцінну клієнтську базу, зможе мати річний дохід від 740 тисяч до 1 мільйона гривень у 2018 році та від 900 тисяч до 1,2 мільйона у 2019. Правда це не «чистий» заробіток лікаря, з цих же коштів оплачуватиметься оренда кабінета, праця медсестри або фельдшера, прості витратні матеріали та частково аналізів. У МОЗ зазначають, що більше не буде необхідності залишати лікарям «подяку», оскільки за все уже заплачено з тих податків, які сплатив сам пацієнт.

І на останок. Якщо знаєте хорошого лікаря, не затягуйте з підписанням декларації. Адже один спеціалісту дозволено обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів (виключенням будуть села з більшою кількістю населення), тож місць на всіх просто не вистачить.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися