Волинська обласна рада може викупити у держави «Волиньторф»
З перших уст

Волинська обласна рада може викупити у держави «Волиньторф»

31 жовтня 2019, 18:15
0
0
Сподобалось?
0

Розпочався черговий опалювальний період. Цієї пори в Україні завжди очікують з пересторогою, адже вартість основного енергоносія – природного газу, а значить, й обігріву приміщень рік від року стрімко зростає. На Волині є потужне підприємство, яке забезпечує значну частину області альтернативним паливом. Це – «Волиньторф». Хоча держпідприємство доволі успішне й приносить прибутки державі, для його спокійної роботи чомусь постійно виникають перепони. Нині черговий період невизначеності. Про труднощі «Волиньторфу» ми поспілкувались з депутатом волинської обласної ради від фракції «УКРОП» Іваном Киричиком, який 10 років очолює підприємство.

Ще з минулого року підприємство мало серйозні проблеми з виділенням нових площ під розробку. Торік були анульовані практично усі договори оренди земель. Цей рік підприємство починало сезон видобутку, не маючи впевненості, чи вдасться забезпечити необхідні об’єми. Але на нині договори оренди на землі поновлені, також на допомогу прийшло комунальне підприємство «Волиньприродресурс», яке погодилося на умовах оренди надати для «Волиньторфу» свої ліцензовані площі з покладами торфу.

Вирішивши цю проблему, нині підприємство знову опинилося у невідомості через плани держави передати його у приватні руки.

– Ми були у списках тих підприємств, які не підлягають приватизації. Зараз цей перелік анульований і буде формуватися по-новому. Але, зважаючи на ті пріоритети, які визначені урядом, «Волиньторф» туди уже не потрапить. Що казати, коли навіть понад сотню підприємств «Укроборонпрому» хочуть виставити на приватизацію. «Волиньторф», напевно, не є стратегічно важливим у масштабах держави, проте для регіону важить дуже багато. Адже маємо багато не газифікованих територій, які, з огляду на наші реалії, навряд чи вже колись будуть газифіковані, – каже Іван Миронович.

За словами Івана Киричика, на сьогодні калорія торфобрикету дешевша за калорію газу майже в чотири рази.  «Волиньторф» є одним з найбільших платників податків на Маневиччині. За перше півріччя 2019 року до бюджетів і фондів сплачено 89% надходжень від промислових підприємств району. На «Волиньторфі» працює понад 400 жителів Маневиччини, а середня зарплата по підприємству становить 11,5 тисячі гривень. Максимальна заробітна плата у сезон заготівлі сягає 26–28 тисяч! Виникає питання: для чого державі позбуватися активу, який не є проблемним? Водночас невідомо, у чиї руки у підсумку потрапить підприємство.

– Буде добре, коли все це потрапить у хороші руки. Але ж у нас переважає бізнес, який звик брати державні підприємства за безцінь і витискати з нього усі соки до повного розвалу. Тоді слід очікувати зростання вартості торфопродукції, зменшення соціальної складової, – вважає Іван Киричик.

Важливість підприємства усвідомлюють у Волинській обласній раді.

На останній сесії депутати спрямували звернення до уряду щодо недопущення приватизації «Волиньторфу». Як каже Іван Киричик, оскільки держава таки, напевно, захоче відмовитися від підприємства, є можливість передачі його у комунальну власність. Аби його змогла прийняти обласна рада, потрібно внести зміни у законодавство. Адже наразі не передбачено можливості безоплатної передачі підприємств з державної власності у комунальну. Водночас існує й інший шлях, яким може піти Волинська обласна рада – це викуп підприємства.

Як каже Іван Киричик, при великій амортизації основних засобів вартість «Волиньторфу» не буде захмарною, а вкладення себе достатньо швидко виправдають, адже підприємство прибуткове.

Приблизно таке ж бачення є й у народних депутатів, які сьогодні представляють Волинь у парламенті. Зокрема у позитивному вирішенні питання Івану Киричику пообіцяв посприяти Ігор Палиця.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися