Пасхальне послання єпископа Луцького і Волинського Нафанаїла
З перших уст

Пасхальне послання єпископа Луцького і Волинського Нафанаїла

8 квітня 2018, 10:30
0
0
Сподобалось?
0

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Цими священними словами поздоровляю усіх вас, боголюбиві пастирі, іноки та інокині, дорогі брати і сестри, з найбільшим християнським празником Воскресіння Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа.

Пасха! Господня Пасха! Урочисто і піднесено вигукує святитель Григорій Богослов, передаючи свій радісний настрій. Воістину великий і святковий день в історії людства.

Кожного року всі православні віруючі торжествують від особливого почуття, почуття Пасхальної радості.

Нещодавно під час Страсного тижня ми чули скорботні піснеспіви, але раптом одна мить – і наш сум замінила радість. Єдиними устами і єдиним серцем славимо преславну Трійцю. Це подячна пісня за величний подвиг посту. Бог став людиною – і це був початок спасіння роду людського. Усе земне життя нашого Господа, Його Месіанська проповідь мали велике значення у становленні людини. Ось істинний мотив втілення другої іпостасі Пресвятої Трійці преображення людської природи. Страждання, які пережив Іісус Христос протягом усього Його земного життя від втечі в Єгипет до мученицької смерті, Він гідно витерпів за Своє творіння.

Хресний подвиг узяв на Свої плечі Той, Хто чесніший від скверни і Хто несенням цього Хреста показав нам світло, шлях, істину й життя (Ін. 14:6). Іісус Христос був розіп’ятий, щоб показати на Хресті смерть слабкої людини, і воскрес, щоб у Своєму житті явити новизну нашого життя (Блаж. Августин).

Милосердю Творця немає меж. Він не знищує вінець Свого творіння, спотворений гріхом, а стверджує його Своїм вільним розп’яттям. Бог страждає заради радості людей та радості Богоспілкування – шлях, до якого відкриває сам Богочоловік – Іісус Христос.

Блаженний Ісихій Єрусалимський захоплено віщує: «Не знаю, як виразити красу, як описати сяйво, як розповісти про радість, що йде від хреста, як пояснити царствену велич, відкриту Воскресінням?»

Людина прирекла Бога на смерть, а Бог дав людині безсмертя (Святитель Іоанн Златоуст). «Царствует ад, но не вечнует над родом человеческим» (канон на утрені Великої Суботи). Цар слави тріумфально іде до пекельних глибин, щоб подарувати вічне життя всім. Засуви пекла зруйновані. Не в силі вони стримати Божественну природу Спасителя. Про це говорить нам пророк Осія, слова якого цитує апостол Павло: «Смерть! Где твое жало? Ад, где твоя победа?» (1 Кор. 15:5).

Пройшовши поетапно хресним ходом Спасителя, християнин воскрес разом із Ним і разом із Ним входить у Царство Небесне. «Адже для кожної людини, яка змінюється, стає іншою, кінець означає не бути такою, якою вона була, і початок – бути іншою» (Свт. Лев Великий). Важливо, для кого людина помре і задля кого буде жити, адже є смерть, яка веде нас до життя, і є життя, що веде до смерті. І в цьому тимчасовому перебуванні можна передбачити і те, й інше, але від того, як ми чинимо, залежить вічна наша участь. Отже, потрібно померти для диявола, а жити для Бога, потрібно відійти від несправедливості, щоб постати для правди. Хай буде переможеним старе, щоб з’явилося нове. Хай панує не той, хто підштовхує до падіння, а Той, Хто підняв принижених до слави.

Всечесні пастирі, дорогі браття та сестри, любима у Господі волинська паство, ще раз сердечно вітаю вас із торжеством Воскресіння Христового, бажаю радості і Богоугодного життя у спасительному для нас Православ’ї.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

+ Нафанаїл

ЄПИСКОП ВОЛИНСЬКИЙ І ЛУЦЬКИЙ

Пасха Христова

2018 р.

м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися