Висновок парламентської комісії: в Іловайській трагедії винні Гелетей, Муженко і Президент
З перших уст

Висновок парламентської комісії: в Іловайській трагедії винні Гелетей, Муженко і Президент

20 жовтня 2014, 17:37
0
1
Сподобалось?
1

Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з розслідування обставин трагедії біля Іловайська відзначає у попередніх висновках, що до цих подій призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка напередодні, а також те, що Президент не ініціював введення воєнного стану.

У тексті попереднього звіту ТСК сказано, що «в основі причин, які призвели до іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми в організації оборони країни».

На думку комісії, в результаті невиконання норм закону «Про оборону України» щодо введення воєнного стану не було створено єдиний центр організації оборони країни - ставку верховного головнокомандувача і, «як наслідок, не було введено в дію стратегічний план застосування Збройних сил та інших збройних формувань, а також правоохоронних органів для відбиття збройної агресії проти України», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, члени комісії зазначають, що не було організовано належним чином оборону країни як «систему політичних, економічних, соціальних, військових, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії».

У своїх висновках комісія також вказує на проблеми з несвоєчасним фінансуванням потреб армії.

«Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до нерозуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі», - зазначено у звіті.

Серед названих причин, які спричинили іловайську трагедію, комісія відзначає те, що не було введено воєнний стан.

«Не введення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою спровокувало іловайські події», - йдеться в тексті звіту.

Крім того, на думку членів комісії, до іловайської трагедії призвели помилкові кадрові рішення.

«Помилкові кадрові рішення суттєво ускладнили обстановку, а неадекватні дії міністра оборони В. Гелетея та начальника Генштабу - головнокомандувача ЗСУ В. Муженка призвели до іловайської трагедії», - сказано у звіті.

Згідно з висновками комісії, на всіх етапах подій, пов'язаних з іловайською трагедією, ці керівники демонстрували нездатність організувати оборону країни.

На думку членів комісії, рівень координації дії силових структур, навіть для умов АТО, був і залишається незадовільним.

Крім того, в комісії вважають, що також незадовільно організовано роботу Генерального штабу з управління Збройними силами.

«У Генеральному штабі, який формально не був штабом АТО, належним чином не було налагоджено збирання, систематизацію та аналіз розвідданих, які були у розпорядженні різних відомств», - сказано у звіті.

У документі також зазначено, що пропозиції керівників секторів оборони не сприймалися, «рішення щодо них, як правило, не приймалися зовсім».

Крім того, в документі зазначено, що будь-які доповіді із зони бойових дій про реальну обстановку в секторах оборони, які «не відповідали переможним настроям міністра В. Гелетея та начальника Генерального штабу В. Муженка», викликали повне неприйняття та відповідну агресію, аж до звинувачень у боягузтві, погроз кримінального переслідування.

«Рішення керівництва щодо таких доповідей, необхідні для організації оборони та мінімізації втрат, не приймали», - сказано у документі.

За даними, які комісія отримала під час розслідування, навіть у тих випадках, коли керівники секторів отримували чітке завдання, його виконання не підкріплювалося необхідними ресурсами.

Прийняте в штабі АТО рішення «Про проведення військової операції із розгрому основних сил НЗФ у місті Іловайську та взяття його під контроль» не базувалося на перевірених розвідданих і не було забезпечено необхідними силами та засобами, зазначено у звіті ТСК Верховної Ради.

«У результаті виконання поставленого завдання було практично повністю покладено на добровольчий батальйон спеціального призначення МВС, який має міліцейські функції та озброєний неадекватно поставленому завданню», - йдеться у звіті.

Голова комісії, народний депутат Андрій Сенченко представив цей попередній звіт ТСК. За його словами, вісім членів комісії підтримали звіт, а три - відмовилися.

Як зазначив депутат, комісія продовжить свою роботу до завершення каденції Верховної Ради нинішнього скликання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися