Роман Безсмертний: «Або ми перезаснуємо державу, або Україною знову розрахуються»
Політика

Роман Безсмертний: «Або ми перезаснуємо державу, або Україною знову розрахуються»

13 червня 2018, 13:41
0
0
Сподобалось?
0

На жаль, політичний олімп в Україні буквально завалений політиканами та популістами, котрі не здатні ефективно долати труднощі, в яких опинилася країна. Тому у суспільстві сформувався запит на нові обличчя. Але розгледіти лідерів нового формату не так-то і просто, адже інформаційний простір також поділений між великими політичним кланами. Прорив інформаційної блокади здійснив Роман Безсмертний, зібравши на відверту розмову представників регіональних ЗМІ. Він каже, що раніше його не цікавило лідерство у політиці, нині ж відсиджуватися за кабінетною роботою вже немає часу. Тож публічно заявив про свій намір іти у президенти.

Роман Петрович був депутатом чотирьох скликань українського парламенту, він є одним з авторів Конституції України. У народі його також знають як сильного і надійного гравця у команді Віктора Ющенка. У 2015-2016 роках досвід Романа Безсмертного знадобився нинішній владі – він був представником України з політичних питань у Мінському процесі у тристоронній контактній групі, однак через принципову позицію за власним бажанням залишив цю роботу, адже не розумів, яку стратегію реалізує Президент Петро Порошенко.

– Спочатку легко було вести переговори. Ми їм казали: «От побачите, як ми змінимося»… Час ішов, а зміни не приходили. Я запитав у Петра Порошенка, чи є у нього план дій щодо Мінського процесу. Президент відповів, що він має, але мені його не покаже, мовляв, це таємниця. Далі я себе у цьому процесі не бачив, адже втомився підносити снаряди тим, хто не хоче стріляти, – зазначив Безсмертний.

Роман Петрович взяв участь у 47 зустрічах тристоронньої контактної групи і запропонував свій механізм повернення окупованих територій, який не був прийнятий у роботу. Мова про безпечну реінтеграцію. Концепція Романа Безсмертного відкидає переговори з тими, хто організовував та нині підтримує режим окупації на Донбасі, натомість пропонується домовлятися з представниками місцевих громад, що зацікавлені у поверненні до нормального життя.

Невизначеність у стратегії Роман Безсмертний вважає головною проблемою нашої країни. Політикам зручніше говорити про популярне – розміри зарплат чи пенсій. А Безсмертний пропонує спершу розпочати у суспільстві дискусію про те, якої України ми хочемо.

– Прийшов час перезаснувати державу. Її інститути давно перестали виконувати головну функцію – обслуговувати людей. А люди за цей час, навпаки, навчилися жити і забезпечувати свої елементарні потреби без держави. З роками цей розрив тільки зростає. Тож потрібно зробити так, аби обидва ці коліщатка крутилися разом. Для цього слід основною цінністю у державному будівництві визнати людину та її права, – зазначає Роман Безсмертний.

Спершу необхідно подолати дуалізм влади, коли кадрова політика зосереджена у руках президента, за фінанси відповідає уряд, а парламент не здатен виконувати контрольну функцію, хоча саме він формував Кабінет Міністрів. Нинішній парламент Роман Безсмертний називає «сплячою елітою», яка дбає лише про приземлене – власний бізнес, і пропонує все більше повноважень передавати на місця. Там є свої еліти, які, до того ж, серед людей мають вищий рівень довіри, ніж діячі центрального рівня. Нинішню ж адмінреформу Безсмертний називає хибною і пропонує об’єднання в окремі територіальні громади не на основі сільських, селищних та міських рад, а цілими районами, попередньо прибравши з них інститути райдержадміністрацій та залишивши більше грошей на місцях.

Також, відповідаючи на запитання журналістів, Роман Безсмертний висловив своє ставлення до кількох важливих процесів, зокрема, й щодо створення ринку землі в Україні. Він, на думку політика, потрібен. Але для його створення потрібно щонайменше прийняти десяток законів і провести повну інвентаризацію земель. Адже після розпаювання в середньому по Україні накладки земельних наділів на місцевості складають дві-чотири тисячі гектарів на район. За таких умов запуск ринку землі може призвести до соціального вибуху.

– Якщо ми не візьмемося за розум, все або зайде у тупик, або Україною знову розрахуються. Адже в історії вже двічі було так, що Європа розраховувалася Україною, – підсумував Роман Безсмертний.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися