Серце буває... поза грудною кліткою
Невигадана історія

Серце буває... поза грудною кліткою

15 листопада 2016, 11:27
0
0
Сподобалось?
0

Серце – один з найважливіших органів у людини. Недарма воно заховане за ребрами, які оберігають його від травм. Але є випадки, коли дітки народжуються із серцями… назовні. Вони пульсують просто на очах у матерів!
Така патологія вкрай рідкісна і має назву «ектопія серця». Ця вада зумовлена порушенням розвитку ембріона. Буває, сердечко в малюка «випирає» в ділянці шиї – такі дітки не мають навіть найменшого шансу на життя. Також через дефект діафрагми воно може бути розміщене в черевній порожнині або на передній черевній стінці, проте найчастіше при такій аномалії з’являється поверх грудної клітки. Аби його «встановити на місце», сьогодні немовлятам проводять унікальне хірургічне втручання. І такі дітки мають надію на цілком повноцінне життя.
Досвід хірургічного лікування ектопії серця невеликий і налічує лише кілька випадків пересадки серця в грудну порожнину. Одну з операцій не так давно провели у США – дівчинка з такою патологією на ім’я Адріна Карденас народилась у штаті Техас. Медики з’ясували, що дитина не має жодних інших відхилень і мутацій, тож у неї великі шанси вижити.
Одразу після народження лікарі попросили в матері дозволу прооперувати її новонароджену доньку. Та бачила, як сердечко її крихітки билося в долонях хірурга. Жінка розуміла, що воно може будь-якої миті зупинитися через травму чи інфекцію, тож відразу погодилася на операцію. Аби помістити серце в тіло, хірурги обережно зробили отвір у грудній клітці, звільнивши місце для органа. Потім почали працювати над м’язами і шкірою, які мусять його закривати.
Операції пройшли вдало. Прогноз Адріана має успішний. Правда, впродовж усього життя їй доведеться носити спеціальний панцир, який додатково оберігатиме її грудну клітку й серце.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися