Дебальцеве й надалі знаходиться в оперативному оточені, бойовики кидають у бій «мобілізованих»
Україна

Дебальцеве й надалі знаходиться в оперативному оточені, бойовики кидають у бій «мобілізованих»

13 лютого 2015, 05:19
0
0
Сподобалось?
0

Вчора, накопичивши достатньо сил, українські армія та Нацгвардія спробували повернути собі контроль над село Логвинове, через яке бойовики блокують трасу Артемівськ-Дебальцеве. Фактично від цього населеного пункту залежить подальша доля Дебальцівського плацдарму.

Про подробиці вчорашнього бою розповів у «Фейсбук» боєць батальйону «Донбас» Євген Шевченко.

«Батальйон «Донбас» заходив у Логвинове за підтримки 30-ї бригади ЗСУ. Штаб повідомив, що десантура основні сили супротивника з села вже вибила – наше завдання полягало в тому, щоб зачистити всі вулиці, будинки, підвали.

До села підходили на броні ЗСУ (кілька танків і БТР), на вході у село спішилися, зайшли, почали зачистку. Коли зайшли приблизно на половину села, то праворуч з посадки вийшли танки сепарів і почали бити прямою наводкою по нашим коробочкам, з кулеметів викошувати наших хлопців. Активно почали працювати РПК і міномети – прийняли бій!», - розповідає Шевченко.

За словами бійця зрештою українським військовим довелося відступити. «Сили були занадто нерівні – адже ми на зачистку їхали, а не на штурм ключового села. Стало зрозуміло, що сепари, ймовірно, коли їх десантура вибила, перекинули сюди істотне посилення, що і підтвердив подальший допит взятих у полон», - додав Шевченко.

Також, він зазначив, що батальйон «Донбас» поніс втрати. Троє бійців загинули, ще шість отримали поранення.

«Нам вдалося взяти двох полонених Сепар, які розповіли, що у них під кінець бою загиблих було приблизно 50 осіб, при чому половину з них накрили свої ж дебіли з мінометів. Ще повідомили, що перекинули їх в Логвинове тільки вранці – кого з Лутугиного, кого з Вуглегірська. З техніки у них було 18-20 танків. Мінімум три були знищені», - додає боєць.

Ще 15 сепаратистів взяли у полон військові 30 бригади. Серед полонених в основному всі українці – хто звідки: Єнакієве, Донецьк, Горлівка. Майже всі вийшли у свій перший реальний бій. До цього в основному стояли на блок-постах, рили окопи. Обіцяли їм по 360 $ в місяць, але ця група вже третій місяць в строю, а грошей ні разу не отримували.

Своїм баченням ситуації на Дебальцівському плацдармі поділився також журналіст Юрій Бутусов.

«Вперше за три доби з моменту захоплення Логвинового українська армія зосередила значні сили для того, щоб знищити російську частину, яка контролює трасу М-103. Однак противник за ці три доби перекинув у район Логвинове свої найбільш боєздатні резерви, включаючи частини «відпускників». Просування йде дуже повільно. Район Логвинового як і раніше контролюється російськими військами, які розгорнуті на висотках поблизу села.

Вирішальне значення має масоване застосування великих сил російської артилерії регулярних військ. Всі шляхи і комунікації від Луганської до Дебальцеве, а також всі населені пункти повергаются артилерійському обстрілу.

Російські війська ведуть вогонь по площах і по населених пунктах, щоб зірвати вихід на рубіж атаки українських підрозділів.

Сам коридор в Дебальцеве майже повністю прострілюється. Положення блокованих військ зараз дуже серйозне.

Однак українські частини на плацдармі в цих важких умовах зберегли боєздатність, керованість. Російські війська несуть значні втрати в результаті гідного опору і вогню української артилерії. Проте російське командування також стягує в район додаткові резерви.

Українське командування повністю усвідомлює всю складність обстановки на фронті», - зазначає Бутусов.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися