УПЦ МП передала свої кримські єпархії РПЦ, визнавши анексію півострова
Україна

УПЦ МП передала свої кримські єпархії РПЦ, визнавши анексію півострова

9 березня 2015, 09:44
0
0
Сподобалось?
0

Найвищі керівники Української православної церкви Московського патріархату юридично визнали Крим частиною Росії, передавши усе майно двох кримських єпархій на баланс Російської церкви.

Відповідні документи отримала редакція програми ТСН.Тиждень.
«Почався процес тихої передачі юридично кримських єпархій в лоно Російської церкви. Ми довго не могли повірити, що таке могло статися, аж поки не побачили скандальне рішення священного синоду Української православної церкви. Ще влітку і наприкінці 2014-го єпископи УПЦ МП фактично і юридично визнали Крим російським», – говорить провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії Олександр Саган.

Так, у червні, а потім у грудні 2014 року синод прийняв зміни до статутів двох із трьох кримських єпархій.

«Юридично і де-факто, судячи з тих змін, які внесені до статуту, і власне, там прямо написано, що розміщеним центром Сімферопольскої і Кримської єпархій є Республіка Крим, яка є суб'єктом Російської Федерації. Тим самим фактично визнана анексія Криму Російською Федерацією, що, на мій погляд, є державною зрадою. Фактично відбулася завуальована передача цих двох єпархій Російській церкві», – уточняє Саган.
Нові статути вже зареєстровані в Федеральній податковій службі Росії. І найголовніше – згідно зі статутом, усе майно, що належить єпархіям і її канонічним підрозділам, є майном Російської православної церкви. Тобто, за рішенням синоду УПЦ МП на чолі з митрополитом Київським Онуфрієм, який на виборах предстоятеля був фаворитом Кирила, усе майно Феодосійської і Сімферопольскої єпархій оголошено власністю Російської церкви.

«Така передача повинна бути узгоджена церквою із державою, оскільки держава свого часу надавала дуже багато земельних ділянок у безоплатне користування для церковних парафій і монастирів», – наголошує Саган.

Тож, члени синоду і керівництво УПЦ МП стали фактично співучасниками незаконного захоплення державного майна на території Криму Росією. Окрім цього, члени синоду наділили величезними повноваженнями патріарха Кирила в управлінні кримськими єпархіями. Наприклад, усі примірники бланків, штампів та печаток затверджує не тільки митрополит Київський, а й особисто патріарх Кирило. Останній має право вето на рівні зі священним синодом Української церкви. Призначати керуючих кримськими єпархіями можна тільки з письмового благословення Кирила. І найцікавіше – усі фінанси кримські єпархії УПЦ МП відтепер перераховуватимуть Москві. За такі дії керівництва Української православної церкви МП, каже юрист, настає кримінальна відповідальність. І інакше, як зрадою державі, це не назвеш.

«За такі дії Кримінальним кодексом України передбачено як мінімум дві статті – це 111-та (державна зрада) і стаття 191-ша (незаконне заволодіння майном, використовуючи своє службове становище). Санкція статей передбачає до 15 років ув'язнення», – уточнює юрист Іван Боднарук.

Управляючий справами УПЦ МП Владика Антоній – де-юре є другою людиною в церкві, а де-факто Московский патріарх Кирило впливає на всі процеси в Українській церкві не через предстоятеля Онуфрія, а саме через митрополита Антонія. Напевно, Антоній знав, коли пропонував членам синоду підписувати змінені статути, що там. За даними ТСН, саме керуючий справами УПЦ МП Антоній, який дуже наближений до патріарха Кирила, із благословіння останнього провернув авантюру з перереєстрацією статутів і фактичною передачею кримських єпархій Росії. Саме Антоній переконав предстоятеля церкви Онуфрія зрадити свою державу.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися