ФСБ за допомогою хакерів намагалося викрасти інформацію з державних серверів
Україна

ФСБ за допомогою хакерів намагалося викрасти інформацію з державних серверів

13 березня 2015, 14:45
0
0
Сподобалось?
0

Служба безпеки України виявила та заблокувала спроби цілеспрямованого розповсюдження спецслужбами Російської Федерації шкідливого програмного забезпечення (ШПЗ), призначеного для ураження мережевого обладнання органів державної влади та правоохоронних структур, насамперед задіяних безпосередньо в районі проведення АТО.

Служба безпеки України має беззаперечні докази, що ці інформаційні спецоперації координуються 16-тим (колишнє Федеральне агентство урядового зв’язку та інформації) та 18-тим Центрами ФСБ Росії. Про це повідомив на брифінгу керівник Департаменту з інформаційної безпеки держави СБУ Віталій Найда.

Для створення достовірності ШПЗ адресату надсилався електронний лист із вкладенням «фейкових» офіційних документів Антитерористичного центру при СБУ, Держприкордонслужби, МЗС та інших органів державної влади. Наприклад, файл мав типову назву, яка не викликає підозри в отримувача: «Узагальнена довідка про обстановку на державному кордоні станом на...».

Встановлено, що з телекомунікаційного обладнання, розміщеного за межами України, зокрема на території Російської Федерації, розсилалися електронні листи на поштові адреси посадових осіб органів державної влади та правоохоронних органів. Масована розсилка здійснювалась на службові адреси центральних органів влади та приватні аккаунти окремих працівників цих органів.

Після відкриття такого файлу на комп’ютер приховано завантажується шпигунська програма, яка надає віддалений доступ до змісту поштової скриньки та інформації, що зберігається на жорсткому диску зараженого ПК. Програма також здатна приховано дистанційно керувати функціями операційної системи.

Співробітники Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ своєчасно викрили і заблокували канали розсилки шпигунських програм та запобігли можливому витоку службової інформації з боку органів державної влади.

Наразі СБУ розробила детальну інструкцію з виявлення та знешкодження подібних шкідливих програм.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися